DEVOJKA IZ KRAGUJEVCA NIKADA NIJE PRONAĐENA

Najmisteriozniji slučaj nestanka u Srbiji

DEVOJKA IZ KRAGUJEVCA NIKADA NIJE PRONAĐENA

Slučaj Marije Miladinović (27) iz Kragujevca koja je nestala 2005. godine ušao je u istoriju srpske policije, s obzirom na to da se sumnja da je ova mlada devojka ubijenai opljačkana, a njeno telo nije pronađeno. Zbog te činjenice dvojica optuženih za njenu likvidaciju su oslobođeni, a država im je platila odštetu.

Marija Miladinović

Ni posle 13 godina, kao ni na osnovu sudskog epiloga o ovoj devojci se ništa ne zna. Prema rečima našeg sagovornika „ćerka ovdašnjeg uglednog direktora upala je u loše društvo, imala problema sa drogom, jedno vreme je boravila u Italiji“.

– Po povratku u Kragujevac nasledila je stan u Kopaoničkoj ulici, koji je, po svedočenju komšija, postao stecište narkomana. Dva dana pre ubistva prodala je nekretninu za 30.000 evra. Po policijskoj istrazi, to je i motiv ubistva. Ubistvo nije prijavljeno niti nestanak zbog toga što je nesrećna devojka imala lošu komunikaciju sa rodbinom – priča sagovornik  iz istrage za naš portal.

Iznenada posle pet godina uhapšeni su Igor Spasojević (37) zvani Mačak i Ivan Simović (36).

– Navodno su inspektori u kafani slučajno čuli jednog od osumnjičenog kako se hvali da je ubio i opljačkao Mariju. Klupko je počelo da se odmotava i Spasojević i Simović ubrzo su se našli iza rešetaka –priča naš izvor.

Kako je tada saopštila policija, sumnjalo se da je Spasojević 26. marta 2005. u kući na periferiji Kragujevca rukama zadavio Mariju. Zatim, prema sumnjama policije, nagovorio je Simovića, koji je u to vreme bio taksista, da njeno telo noću prevezu.

– On je leš stavio u taksi i prevezao ga u šumu udaljenu oko pola kilometra od manastira Drača, kod Kragujevca, i tu ga zakopao – pisalo je u saopštenju policije.Protiv Spasojevića i Simovića pokrenuta je istraga u Višem sudu u Kragujevcu. Prvi se teretio za teško ubistvo, a Simović za pomaganje u tom zločinu. Obojica su, inače, odranije poznata policiji.

– Imali smo jake indicije i dojavu. Ubeđeni smo da je telo premešteno – kaže jedan od bivših policijskih službenika.

Kragujevački advokat Živorad Lekić, koji je branio Spasojevića, kaže da je policija ishitreno reagovala.

– Njima je jedan od privedenih kod koga su našli određenu količinu narkotika ponudio da u zamenu za neku vrstu olakšavajućih okolnosti ispriča sve što zna o ovom slučaju. Ispričao je priču da je Marija ubijena i zakopana u selu Drača. Umesto da se sve detaljno istraži, odmah je saopšteno da je osumnjičeni za teško ubistvo uhapšen – kaže Lekić.

Policija je četiri meseca prekopavala teren u ovom selu. Doneta je i najsavremenija oprema koja se koristi za otkrivanje masovnih grobnica, a otežavajuća okolnost bile su kosti zakopanih građana u prethodnom ratu. Ništa nije pronađeno.


SVEDOK PROMENIO ISKAZ

– Kasnije je svedok policije promenio iskaz na glavnom pretresu, tako da je sve palo u vodu. Moram da istaknem da je sud profesionalno postupio i oslobodio ih iako je bio ogroman pritisak da se Spasojević osudi – kaže ovaj advokat.


OPTUŽENI ŽIVEO SA MARIJOM

Sumnju inspektora povećalo je i kasnije ponašanje Igora Spasojevića Mačka. Ni sa kim nije komunicirao, odbio je poligraf. Ćutao je čak i u zatvoru. Pričalo se da je u njegovu ćeliju policija infiltrirala doušnika, ali da nikome nije rekao ništa. Inače, on je živeo sa Marijom u vanbračnoj zajednici.


PRAVOSNAŽNO OPTUŽENI DOBILI ODŠTETU

Odlukom Višeg suda, zbog nedostatka dokaza, i Spasojević i Simović su pravosnažno oslobođeni optužbe. Država je morala da im isplati odštetu zbog protivpravnog lišavanja slobode. Do dana današnjeg slučaj zvanično nije rešen, niti je pronađeno telo. Postoji realna mogućnost i da je samo nestala.


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.