Tajne Srpske Udbe- DOVELI HODŽU NA VLAST PA OTELI PAVELIĆEV “MERCEDES”

Operativci Udbe doveli su u Albaniji Envera Hodžu na vlast. Neposredno posle te akcije dobili su novi zadatak- da ukradu “mercedes” koji je Hitler poklonio Paveliću!

Milavan Drašković (1919-1995)

Najsazlužniji operativac u toj akciji je Milovan Petrov Drašković. Drašković je rođen 1919.godine u Nikšiću, a  umro je 1995.godine u Beogradu.

Tog aprila 1941. godine, na početku rata bio je vojnik u Rajlovcu kod Sarajeva, odakle  sa grupom vojnika odbija da se preda Nemcima. Probijali su sa oružjem kroz NDH putujući noću.

Ustaše i dve okupacione vojske (nemačka i italijanska) uhapsili su ih u zajedničkoj akciji. Tako se vratio tek u maju kući u Nikšić.

-Po izbijanju ustanka u julu 1941 godine zarobljen je od italijanskog okupatora i odveden na streljanje ispod Trebjese kod Nikšića. U poslednjem momentu je doneta presuda da se uputi na robiju u zatvor na Cetinju, a odatle u zloglasni zatvor Voltera u Italiji. Po padu Italije 1943 godine oslobođen je robije i vratio se kući u Crnu Goru gde stupa u partizane. 1944. godine postao je oficir poručnik OZNE- kaže naš sagovornik dobro upućen u ovu priču dostojnu holivudskih filmova.

Pošto je sa većom grupom crnogorskih oficira OZNE i partizana po direktivi Glavnog štaba NOV pomogao struji Enver Hodže da dođe na vlast u Albaniji, Drašković je sa svojim ratnim drugovima došao avionom iz Albanije u Beograd u januaru 1945. godine.

Kraj rata i oslobođenje Jugoslavije dočekao je u Beogradu kao kapetan OZNE i šef obezbeđenja poznatog komunističkog funkcionera Veljka Mićunovića.

Pavelićev mercedes

-Upravo je Veljko Mićunović u maju 1945 godine saznao da se u bunkeru u Zagrebu nalazi “mercedes” koji je Adolf Hitler poklonio Anti Paveliću. Mićunović je poslao Milovana Draškovića i još jednog oficira Ozne iz Beograda i oni su iz Zagreba izvukli taj mercedes i dovezli ga u Beograd. Stevo Krajačić je bio jako besan kad je saznao da su oficiri OZNE iz Beograda njemu ispred nosa oteli Pavelićev “mercedes” iz Zagreba-priča naš sagvornik.

Inače, kapetan OZNE Milovan Drašković je imao više odlikovanja jugoslovenskih, bugarskih i drugih stranih država za ispoljenu hrabrost u ratu i posle rata. Pominje se u svim feljtonima “Politike ekspres”  pod nadimkom Robi kao operativac Udbe u raznim akcijama po Evropi. Ilustracije radi imao je službeni stan u Rimu jer je govorio Italijanski jezik. Penzionisan je 1975. godine. “Mercedes” koji je Hitler poklonio Paveliću bio je blindiran i proizveden u seriji od samo 20 automobila od čega je ostalo još samo pet primeraka u svetu.

(nastavlja se: Gde je sada Hitlorov mercedes)


VOLELI RANKOVIĆA

Konrad Egon iz Slovenije se smatrao “broj 1” operativcem jugoslovenske UDBE neposredno posle rata. Milovan Drašković je bio među prvih deset agenata. U njihovim rukama i viljuška je bila opasno oružje. Jednom je rekao “dok su oni radili, UDBI nisu trebale usluge kriminalaca”. Svi ovi operativci poštovali su i voleli Aleksandra Rankovića koga su zvali “Marko”.


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.