Paljenje džipa najbogatijem Aranđelovčaninu PORUKA ILI?! (ekskluzivni foto)

Paljenje džipa najbogatijem Aranđelovčaninu koji je kupio “pola”  grada

 

Vest da je jednom od najbogatijih ljudi u Šumadiji i Srbiji Božidaru Petkoviću Petku,vlasniku “Peštana” u Aranđelovcu zapaljen džip- pojavila se samo na lokalnim portalima u ovom gradu. Prema pisanju aranđelovacinfo radi se o izuzetno “bahatom čoveku koji ne bira sredstva kako će doći do cilja”

 

Božidar Petković

Džip vredan 70-ak hiljada evra izgoreo je u martu mesecu u vreme vanrednog stanja. Policijska istraga utvđuje ko je bacio “molotovljel koktel”, a ono što se priča u Aranđelovcu jeste da je Petković imao “nesuglasica” sa vlasnicima zemljišta kod autobuske stanice dan pre paljenja džipa oko ustupanja “prava preče kupovine” placa. Inače, Petković je vlasnik autobuske stanice i sporni plac bi trebalo da kupi kako bi objedinio parcelu. Na tom poslovnom ručku, navodno, nije ispoštovano da se određeni novac isplati ljudimakoji su se odrekli prava. Sve u svemu, istragu policija vodi i u još nekoliko pravca.

Poslednji skandal koji je izazvao vlasnik “Peštana” jeste ekološka katastrofa, kada je pre nekoliko meseci isušio jezero u Bukoviku. To jezero nalazilo se na imanju državnog preduzeća “Fep” koje je nekada zapošljavalo oko hiljadu i po Aranđelovčana i koje je Petković kupio iz stečaja. Vrlo je zanimljivo da je imovinu “Fepa”, hale, sedamdesetak hektara zemljišta iostalo nekada državne imovine platio 800 hiljada evra, a da je samo vrednost bakra i starog gvožđa kojeje Petković kao vlasnik prodao-bila skoro tri miliona evra!!!

FEP

Ali krenimo redom.

Petković je u policijskoj istrazi 2011.godine, postao poznat kao Srbin kome je na računu zaplenjen najveći novac u novijoj istoriji. Operativci kragujevačke policije zaduženi za privredni kriminal pronašli na računima vlasnika „Peštana“ više od sedam miliona evra i zamrzli ih kako ih ne bi otuđio pre finansijske istrage!

Prema sudskom rešenju, sa tri računa Božidara Petkovića skinuti su iznosi od 3.107.785 evra, 433.009 evra, 38.995 evra. Sa računa njegovog sina Miodraga oduzeto je 3.292.496 evra, kao i 844.021 evro, koji su prebačeni nešto ranije sa računa tate Božidara. Supruga vlasnika „Peštana“ Mirjana na računu je imala 19.191 evro, dok je od njihove kćerke Jelene oduzeto 100.000 evra. Sav novac su držali u bankama u Srbiji.

Interesantno je da je Božidar Petković tokom istrage izjavio sudu da mesečno zarađuje 30.000 dinara, dok njegova deca imaju plate na nivou prosečnih mesečnih primanja u Srbiji, a supruga Mirjana je nezaposlena. Tadašnji državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da su sredstva zaplenjena Petkovićima prebačena na račun Direkcije za oduzimanje imovine stečene kriminalom, a da će se čuvati na računu Narodne banke Srbije do rešenja o trajnom oduzimanju:

– Ovo je najveća zaplena novca za više od dve godine primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. S obzirom da se Petković sumnjiči za utaju poreza i da su njegova primanja u velikoj nesrazmeri sa imovinom koju poseduje, to jasno ukazuje na sumnju da je imovina nelegalno stečena. Interesantno je da smo do sada zaplenili imovinu u vrednosti od skoro 300 miliona evra, ali uglavnom u nekretninama. Iznos je skoro deset puta veći od svih novčanih zaplena do sada – kazao je Homen.

Protiv Petkovića i njegova dva saučesnika vodila se istraga zbog sumnje da su načinili poresku utaju od 172 miliona dinara.

Nije poznato kako se pred sudom u Kragujevcem završio ovaj proces. Petković nije odgovorio na naša pitanja.

(nastaviće se)

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.