Dragan Jovanović kandidat za predsednika opštine Topole o agraru-MINISTAR POLJOPRIVREDE IZ ŠUMADIJE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

 

-Što se tiše srpskog agrara sve treba promeniti. Najpre politiku u agraru i naravno ministra jer red je da napokon i ministar poljoprivrede bude iz Šumadije- kaže za naš portal Dragan Jovanović, kandidat za predsednika opštine Topola i dugogodišnji politički lider mondenske prestonice Srbije.

Prema njegovim rečima „ta nova politika najpre treba da dovede do garantovanih  cena poljoprivrednih proizvoda kojim će se osigurati da ih država otkupi preko robnih rezervi i javnih skladišta“.

-U okviru ministarstva poljoprivrede mora da se formira javno preduzeće koje će se baviti organizovanim izvozom hrane iz Srbije na druga tržišta, naročito na rusko, gde bi se energenti kao što su gas i nafta plaćali voćem, mesom i žitom – kaže Jovanović. Problem srpskog agrara je što nemamo rejonizaciju subvencija jer država nema plan šta i gde subvencionisati i to daje katastrofalne rezultate, naglašava on i ističe kao primer „da država sada subvencioniše zasade malina u Vojvodini što je zločin prema tradicionalnim proizvođačima u zapadnoj Srbiji“.

– Što se tiče Topole, opština ima jasan plan. Što veći broj otkupnih mesta i zaštita proizvođača. Kako to vidimo, pre svega kroz savetodavnu službu, jedina smo opština koja plaća agronome koji izlaze na teren kada se desi šteta od grada i štite interes oštećenih seljaka. Na žalost, u Srbiji su seljaci prepušteni milosti osiguravajućih kuća- kaže Jovanović i naglašava „da u Topoli trenutno ima više od 5 000 hektara pod voćem i vinogradima. Od Oplenca ka Rudniku  je došlo do prave pomame za kupovinom zemlje u ovom kraju, a reč je o najlepšim predelima  Šumadije “.

-Jedna smo od retkih opština u kojoj raste broj stanovnika. Veliki broj poznatih ličnosti kod nas sadi voće i podiže vinograde. Pomenuću samo neke: porodica Đokovic, košarkaši Predrag Drobnjak, Uroš Tripković, fudbaler Boško Đurovski i mnogi drugi. Opština daje podsticaje za sisteme za navodnjavanje kao i arterske bunare. Obnovili smo fabriku za preradu voća i povrća u selu Jarmenovci koja trenutno zapošljava 150 ljudi i ima vise od 50 proizvoda u svom programu – kaže Jovanović.

Kao plod dugogodišnje strategije razvoja agrara on napominje da „uskoro se otvara još jedna fabrika za skladištenje i preradu voća u selu Krćevac preduzeća “Terraoptima” iz Topole kapaciteta 3000 tona“.

-Ove godine počinje i trenutno najveći projekat u Srbiji  za navodnjavanje 380 hektara voća u atarima sela Vinča, Plaskovac i Blaznava što je trenutno najveci takav projekat u zemlji. Nudimo povoljne beskamatne kredite svim seljacima do 3500 evra, ne ulazeći u to zasta ih oni troše jer želimo svakome da pomognemo sa obrtnim sredstvima. Izgradili smo kompletnu infrastrukturu na seoskom području i obezbedili otkup. Samo da država poradi na zaštiti malih proizvođača naročito mleka i mesa. Sramota je da niko u Srbiji  ne kupuje bikove preko osam tona, da mali proizvođači mleka nemaju premiju. To je velika šteta jer se zatvaraju domaćinstva u brdsko planinskim delovima Srbije- ističe Jovanović.

ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar