VERKO “ZAKUCAO” GRAD KRAGUJEVAC ZA 4,5 MILIONA EVRA

 

Portal ucentar.rs došao je u posed dokumentacije po kojoj Grad Kragujevac duguje četiri i po miliona evra privatnom Košarkaškom klubu “Radnički”. Veroljub Stevanović (73) potpisao je aneks ugovora čime je obavezao grad da plati 310 miliona dinara dugova klubu. Muta Nikolić imao platu oko 15 hiljada evra

 

 

-Priča o radu košarkaškog kluba “Radnički” nije nikada ispričana i prećutkivana je da zato što se posle smene gradske vlasti Veroljuba Stevanovića (73) Grad Kragujevac našao u jednom od najtežih finansijskih trenutaka u svojoj istoriji. Grad se bori i dalje pravno bori da se poništi jedan aneks kojim se stvorio ogroman dug- kaže naš izvor koji nam je dostavio dokumentaciju o sudskom sporu iz koga je Grad Kragujevac “izašao” sa dugom od 4,5 miliona evra.

faksimil tužbe koju je protiv grada u ime kluba podneo ugledni advokat Vlada Janković

Sve je krenulo kada je Grad Kragujevac sa Košarkaškim klubom “Swisslion Takovo” iz Vršca prvog avgusta 2009.godine zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Grad se obavezuje da obezbedi novčana sredstva za nesmetano finansiranje rada kluba, za izvršavanje obaveza plaćanja prema poveriocima, stručnom i sportskom kadru.

-Ono što nikada nije istraženo od strane policijskih organa jeste odluka tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (73) da u novembru 2013. godine, zaključi Aneks II Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je u članu 4 učinio nespornim sva potraživanja kluba- kažu naši sagovornici.

Tako je nastala obaveza Grada Kragujevca da “prema mogućnostima i u razumnim rokovima isplati dugove kluba”. Kada je grad zapao u probleme klub je podneo tužbu i tražio da mu se plati 310 miliona dinara sa zakonskom kamatom. Posle sudskog spora  u ovom trenutku dug je narastao na fantastičnih 527 miliona dinara, ili gotovo 4,5 miliona evra.

Naime, postupak po tužbi kluba je u prekidu od januara 2016 godine. Onda se ušlo u sudski spor koji je sada na Apelacionom sudu.

– Grad je podneo tužbu protiv KK „Radnički“ za poništaj tog Aneksa, a Viši sud je doneo presudu u kojoj se tužbeni zahtev odbija. Grad je iznova podneo žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. U svakom slučaju ako Apelacioni sud odbije žalbu i potvrdi presudu, aktiviraće se predmet i sa najvećom mogućom verovatnoćom klub će dobiti spor u kome će grad izgubiti milione EUR-a- kaže naš izvor ističući da je ovo sa svih aspekata fascinantan slučaj- od honorara igračima, trenerima, ugostiteljskih usluga…

– Činjenica je da nikada nije preispitan motiv tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (73) da potpiše sporni aneks ugovora suprotno odluci gradske vlade broj 350-748/08-V iz novembra 2008.godine i Zakonu o sportu čime je stvoren teren da se izazove šteta koja može imati nesagledive posledice i koja je finansijski “Damoklov mač” svakoj budućoj vlasti- kažu pravni stručnjaci sa kojima smo se konsultovali oko otkrića našeg portala.

ucentar.rs

NIJE MUTAV

Košarkaški trener Miroslav Muta Nikolić imao je platu od oko 15 hiljada evra, ili otrpilike dnevno prosečnu platu radnika italijanskog “Fiata” u Kragujevcu.  Debakl Mlađana Dinkića i Verka Stevanovića (73) 2014.godine na izborima u Srbiji zabrinuli su tada  trenera Nikolića.

Muta Nikolić screenshot

U izjavi za Kurir on se nadao da će i nova vlast nastaviti finansiranje kluba.

– Nisam uplašen što Verko i Mlađa više neće pomagati Radnički. Veliko im hvala za sve što su uradili u Kragujevcu- izjavio je Nikolić.

(nastaviće se…)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.