Dosije KK “Radnički” (III) . Al se nekad dobro jelo!

 

Portal u centar nastavlja istraživanje o poslovanju privatnog KK “Radnički” koji se trenutno sudi sa Gradom Kragujevcom za oko 4,5 miliona evra duga,  nastalih u vreme bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (73).

U jednom od dokumenata vidi se kako su se milioni evra slivali na račun privatnog kluba. Ukupna budžetska sredstva koje je grad na čelu sa sada već 73- godišnjem kandidatom za gradonalečnika Verkom Stevanovićem za pet takmičarskih

Muta Nikolić, trener: Poljubac za 15 hiljada evra mesečno

sezona izdvojio  fascinantnih 8,3 miliona evra! Samo je trener Miroslav Muta Nikolić imao godišnju platu od oko 225 hiljada evra. Prema jednom dokumentu grad je platio 6, 6 miliona evra, a ostao je dug od 2,1 milion evra.

A kako je došlo do sudskog spora.

Sve je krenulo kada je Grad Kragujevac sa Košarkaškim klubom “Swisslion Takovo” iz Vršca prvog avgusta 2009.godine zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Grad se obavezuje da obezbedi novčana sredstva za nesmetano finansiranje rada kluba, za izvršavanje obaveza plaćanja prema poveriocima, stručnom i sportskom kadru.

Tužba KK „Radnički“

-Ono što nikada nije istraženo od strane policijskih organa jeste odluka tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (73) da u novembru 2013. godine, zaključi Aneks II Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je u članu 4 učinio nespornim sva potraživanja kluba- kažu naši sagovornici.

Tako je nastala obaveza Grada Kragujevca “prema mogućnostima i u razumnim rokovima da isplati dugove kluba”. Kada je grad zapao u probleme klub je podneo tužbu i tražio da mu se plati 310 miliona dinara sa zakonskom kamatom. Posle sudskog spora  u ovom trenutku dug je narastao na fantastičnih 527 miliona dinara, ili gotovo 4,5 miliona evra.

Naime, postupak po tužbi kluba je u prekidu od januara 2016 godine. Onda se ušlo u sudski spor koji je sada na Apelacionom sudu.

– Grad je podneo tužbu protiv KK „Radnički“ za poništaj tog Aneksa, a Viši sud je doneo presudu u kojoj se tužbeni zahtev odbija. Grad je iznova podneo žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu. U slučaju da Apelacioni sud odbije žalbu i potvrdi presudu, aktiviraće se njihov predmet i sa najvećom mogućom verovatnoćom će dobiti spor u kome ćemo izgubiti milione EUR-a- kaže naš izvor ističući da je ovo sa svih aspekata fascinantan slučaj od honorara igračima, trenerima, ugostiteljskih usluga.

crno na belo

– Činjenica je da nikada nije preispitan motiv tadašnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića (73) da potpiše sporni aneks ugovora suprotno odluci gradske vlade broj 350-748/08-V iz novembra 2008.godine i Zakonu o sportu čime je stvoren teren da se izazove šteta koja može imati nesagledive posledice i koja je finansijski “Damoklov mač” svakoj budućoj vlasti- kažu pravni stručnjaci sa kojima smo se konsultovali oko otkrića našeg portala.

I naravno Milenko Marjanović

Opet sa druge strane dokumentacija koju posedujemo govori kako se i na našta trošio novac. U samo jednom preseku dugovanja navode se i neimenovani dobavljači sa dugom od oko osam miliona dinara.

-Među njima su i troškovi iz  hotela „Šumarice“ gde su korištene usluge a naplaćivani milionski iznosi. Javna je tajna da je tamo odsedala i rodbina igrača, pravljenje žurke, a Grad Kragujevac je sve to plaćao- kaže jedan od ljudi koji su upoznati sa ovim skandalom.

MIlenko Marjanović

Koliko se i čega potrošilo u hotelu „Šumarice“ od strane urpave i igrača KK „Radnički“ nedostupno je javnosti. Na naša pitanja Marjanović vlasnik ovog hotela i nekadašnji direktor UTP koji je to preduzeće privatizovao sa vlasnikom „Delte“ Miroslavom Miškovićem- nije odgovario na pitanja našeg portala.

Ovakvo „gazdovanje“  koje je iza sebe ostavio tada šezdesetsedmogodišnji gradonačelnik Veroljub Stevanović 2014.godine, dr Milivoje Lapčević, profesor na Pravnom fakultetu naziva „kvazidomaćinstvom“ koje je bazirano na političkim mantrama koje dotičnom političaru obezbeđuju doživotnu političku sakralizaciju- „domaćina“.

-Tako su izlivi političkog testosterona iza sebe ostavljali opustošene javne kase i zadužena pokoljenja. Kada se izgovori na TV-u tačno određeni broj puta pokazuje primetno delovanje u rasterivanju nečastivih sila neoliberalne ekonomije, čvrsto rešene da, naročito u predizbornom periodu, satre inače vrlo perspektivog domaćeg radnika i seljaka. I domaćina.- kaže profesor Lapčević.

Iza Verkovog (73) „domačinskog gazdovanja“ ostavljen je dug Grada Kragujevca oko 14 milijardi dinara.

I Verko (73) zaćutao

Odgovore na pitanja nismo dobili ni od Verolju Stevanovića. A ona su bila sledeća:

1. Da li je prilikom potpisivanja aneksa ugovora sa KK „Radnički“ kao gradonačelnik Kragujevca iz 2013.godine imao saznanja da se time priznaje dug od oko 300 miliona dinara?
2. Da li je taj aneks ugovora potpisas suprotno odluci gradske vlade 350-748/08-V iz novembra 2008.godine?
3. Da li je potpisivanje tog aneksa bilo suprutno Zakonu o sportu?
4.Da li je kao gradonačelnik imao saznanja da je plata trenera Miroslava Mute Nikolića, sa kojim je dobar prijatelj 15 hiljada evra?

 

ucentar.rs

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.