Po prvi put posle 60 godina nema poplave u Gruži

Zahvaljujući regulaciji donjeg toka reke Gruže po prvi put nije poplavljena „Srpska Kalifornija“. U okviru prošlogodišnje realizacije državnog programa na sanaciji objekata oštećenih u poplavama, ovog proleća nastavljeni su radovi na regulaciji korita reke Gruže, koja je poslednjih 60 godina plavila hiljadu hektara najplodnije šumadijske zemlje. Samo tokom poslednje poplave reka se izlila i u katastrofalnim poplavama uništila useve u vrednosti od 200 miliona dinara.

Ta suma bila je oko 40% ukupne proizvodnje u ovom kraju ili polovina godišnjeg budžeta Opštine Knić.

inicijator Miroslav Nikolić, predsednik opštine Knić

Predsednik opštine Knić i inicijator kapitalnog projekta Miroslav Nikolić  smatra da je ovaj zajednički projekat opštine Knić i grada Kraljeva veoma važnim i ističe da nije jedini koji rade zajedno.

„Uređenje korita reke Gruže veoma je značajno za budući razvoj agrara jer je u opštini Knić osnovna životna delatnost poljoprivreda. Na strani obe lokalne samouprave su usitnjeni posedi. Uređenjem i korita i bočnih pritoka Gruže hiljade hektara će biti vraćeno u funkciju, da ne dolazi do plavljenja najplodnijeg zemljišta u ovoj dolini Šumadije prema Pomoravlju. Na usitnjenim posedima proizvodimo sitne kulture koje su profitabilnije – povrće, rasad, sadni materijal, cveće i mnogo toga što može da se proizvodi u porodičnoj varijanti“, rekao je Nikolić istakavši da su u opštini Knić vrlo detaljno analizirali šta imaju zajedničko sa gradom Kraljevom, da bi se posvetili onome za šta se ima najviše potencijala, ne samo s obzirom na lokaciju, geografski položaj, budući da su Knić i Kraljevo raskrsnica puteva za svakog ko krene kroz centralni deo Srbije.

– U trećoj fazi urađena i  je sanacija nasipa sa zaštitnom obalom Gruže, kao i takozvano fiksiranje obala u zoni ušća Ribeške, Čestinske i reke Bojana. Vrednost radova za treću fazu je 24,5 miliona dinara – kaže predsednik Knića, Miroslav Nikolić.

Regulacija korita reke Gruže počela je u 2019. godini, i u tom poslu udružile su se susedne opštine Kraljevo i Knić. U prvoj fazi uređeno je tri kilometra. Međutim, radove 3. juna prošle godine prekinule su katastrofalne poplave, ali u tom uređenom delu, posledice su bile daleko manje.

Ovako je plavila reka Gruža 60 godina

– Na tom delu, zahvaljujući sređenom koritu reke, daleko manje vode je bilo i usevi su se brže oporavili. To nam je pokazalo opravdanost posla koji smo započeli sa lokalnom samoupravom u Kraljevu, kako bismo predupredili opasnost od poplava – dodao je Nikolić.

Druga faza radova na uređenju reke Gruže nastavljena je posle poplava, uzvodno od mosta u selu Zakuta, u dužini od 4,8 kilometara. Vrednost radova na toj deonici bila je 12 miliona dinara.

– Uređenjem korita reke rešavamo višedecenijski problem, kako bi poljoprivrednici bez straha mogli da obrađuju najplodnije njive u dolini Gruže – kaže Nikolić.

Radovi na regulaciji vodotokova drugog reda

Istovremeno, u ovoj opštini počeli su radovi na regulaciji vodotokova drugog reda. Vrednost radova je 113,5 miliona dinara.

Kako su za eKapiju rekli iz Opštine Knić, radove na sređivanju vodotokova drugog reda, pritoka reke Gruže, izvodi VD Zapadna Morava d.o.o. Кraljevo.

Biće uređeno oko 16 kilometara pritoka reke Gruže, piše Agroklub. U lokalnoj samoupravi Knića navode da će biti uređena Čestinska reka u dužini od pet kilometara, zatim Ribeš u dužini od preko tri kilometra, deo reke Bojane od 403 metra, kao i potoci Pamuk od 1.175 metara, Debeljak dužine 863 metra i Sibnički potok dug 851 metar.

Država je za ovaj projekat izdvojila preko ukupno preko 380 miliona dinara. Da kucnemo u drvo- rezultati se već pokazuju.

ucentar.rs

Reka pre sređivanja

 

6 Comments

 1. T90B
  17/06/2020 - 10:25 am

  Svaka čast! Ovo je pravi predsednik opštine! Ovako se vodi jedna opština, ovako se brine o svojim gradjanima. Bravo za celo rukovodstvo opstine Knić na čelu sa pravim domaćinom, pravim čovekom!

  Reply
 2. Nenad
  17/06/2020 - 10:34 am

  Svaka čast za Knić, TAKO SE RADI !!!! ZA PRIMER!!!

  Reply
 3. 17/06/2020 - 10:38 am

  Svaka čast za opštinu Knić sa predsednikom Nikolićem na čelu. Rečišta uređena domaćinski što se posle ovakvih velikih kiša i dokazalo. Samo nastavite tako i puno sreće u daljem radu!

  Reply
 4. Potomak
  17/06/2020 - 11:50 am

  Sve sto cujemo je Knic, Knic, Knic. Da bar pola opstina u Srbiji ima rukovodstvo kao opstina Knic…

  Reply
 5. Ana
  17/06/2020 - 1:52 pm

  Svaka čast za rukovodstvo opštine Knic. Bravo, samo tako nastavite.

  Reply
 6. 17/06/2020 - 6:34 pm

  Tako to izgleda kada opštinu vode pravi, odgovorni ljudi.
  Svaka čast!!!!

  Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.