Istorijska vest iz katastra: Ispravljena decenijska nepravda

Stanari koji su kupili stanove od bivših društvenih zadruga dobili ravnopravan status kao i njihove komšije što do sada nije bio slučaj i moći će da uknjiže svoje stanove. Na hiljade ljudi može da mirno spava. U Kragujevcu nekoliko stotina slučajeva. Ispravljena višedecenijska diskriminacija građana kaže se u saopštenju RGZ koje je potpisao direktor Borko Drašković

 

„Zadovoljstvo nam je da možemo da saopštimo da je Republički geodetski zavod, u sklopu svojih nastojanja da stalno usavršava stanje katastra nepokretnosti kao registra prava na nepokretnostima u Republici Srbiji, još jednom našao način da pomogne građanima u ostvarivanju njihovih prava, rešavanjem problema koji je egzistirao dugi niz godina“-kaže se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda koje je potpisao direktor Borko Drašković.
U saopštenju se kaže „da stanari, čiji se broj može meriti u hiljadama, a koji su već decenijama obespravljeni jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, pa nisu mogli uknjižiti stanove kupljene pod tržišnim uslovima usled formalnih problema, konačno mogu odahnuti jer će nastojanjima Zavoda, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, njihovo vlasništvo biti registrovano i dobiti isti status kao i vlasništvo njihovih komšija, a predviđa se da će vrednost njihovih stanova na tržištu rasti i do 30%!“

-Prilikom rešavanja o upisima prava svojine na stanovima, u Zavodu je uočena pojava da u višestambenim zgradama postoje pojedini stanovi na kojima pravo svojine ostaje neregistrovano, iako su na svim ostalim stanovima vlasnici već upisani. Detaljnijom analizom došlo se do saznanja da se najčešće radi o zgradama građenim u periodu od 60-ih do 90-ih godina prošlog veka, u kojima su se upisali svi vlasnici koji su stanove stekli ugovorom o otkupu. Međutim, lica koja nisu otkupljivala stanove od svojih radnih organizacija, već su stanove kupovala na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, zakon nije izričito prepoznao, pa nisu mogla upisati pravo svojine, iako su ispunjavali sve ostale uslove u pogledu upisane nepokretnosti, forme ugovora i oznake nepokretnosti. Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga: Prvi put prilikom kupovine, jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja (zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije), a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti-pojašnjava se u saopštenju.

Osim što predstavlja slučaj očigledne neravnopravnosti građana i vređa svaki osećaj pravičnosti, navedena pojava direktno proizvodi niz štetnih posledica: stanje registra je neažurno, promet nepokretnosti je znatno otežan jer se ne može računati na kreditne kupce, stvara se utisak arbitrarnog postupanja katastra, a što je najteže, kupci ne mogu računati na zaštitu pred sudom jer se u najvećem broju slučajeva radi o stambenim zadrugama koje više ne postoje.

-Imajući u vidu da se ovde radi o gruboj i dugogodišnjoj diskriminaciji stanara koji su stanove kupovali od zadruga, isključivo usled nejasnoća u zakonskim tekstovima, Zavod je inicirao izdavanje mišljenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kojim bi se stvorio prostor za prevazilaženje problema upisa svojine na navedenim stanovima. Ministarstvo je izdatim mišljenjem u potpunosti podržalo našu intenciju, što će nam u narednom periodu, uz odgovarajući odziv diskriminisanih stanara, omogućiti da otklonimo ovu društvenu nepravdu- kaže se u saopštenju koje je potpisao direktor Drašković.

ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.