Tajne srpske Udbe (2)- Gde je Hitlerov poklon Paveliću?

 

Posle prve  posete Ante Pavelića, tvorca fašističke NDH Berlinu, Adolf Hitler 1942.godine poslao je u Zagreb blindirani „mercedes“, kao lični poklon ustaškom poglavniku. Pavelić je nagrađen za učešće i ispoljenu hrabrost hrvatskih vojnika i dobrovoljaca na istočnom frontu!

 

-Taj „mercedes“ je trenutno u Sloveniji u Narodnom muzeju u Ljubljani. Još 1986.godine Stane Dolanc je naredio da se iz  fundusa automobila pozajmi za izložbu u glavnom gradu Slovenije. Više nikada nije vraćen u Beograd. Država Srbija na njega polaže puno pravo- kaže Bratislav Petković, jedan od najboljih poznavalaca ove tematike, vlasnik Salona starih automobila i bivši ministar kulture.

blindirani mercedes Hitlerov poklon

Komunistički funkcioneri su, kako stvari stoje veoma dobro znali o kakvom se raritetu radi. Proizvedeno je svega 20 primeraka, automobil je  blindiran a danas u svetu postoje samo pet primeraka.

Posle rata visoki funkcioner Lazar Mićunović poverio je Milovanu Draškoviću (1919-1975), jednom od najbljih operativaca srpske Udbe u njenoj istoriji da „mercedes“ iz Zagreba „ukrade“ ispred nosa Stevi Krajičiću. Otuda se i našao u Beogradu, a u njemu su se pored pomenutog Lazara Mićunovića vozio -još samo Josip Broz Tito.

Međutim, danas kao i onda „mercedes“ je postao misterija.

-Država Hrvatska na sve načine pokušava da dođe u posed ovog automobila. Čak postoje dokumenti u kome se Hrvati pozivaju da  kao pravni sledbenici NDH poseduju pravo na automobil. Srbija mora da reaguje i da od Slovenaca traži auto nazad-kaže sagovornik koji je dobroupoznat sa ovom problematikom. On čak i sumnja da su Hrvati i Slovenci „ispod žita“ završili posao. Povod za to daje nekoliko televizijskih priloga i tekstova na zagrebačkoj TV Nova i u „Slobodnoj Dalmaciji“. U toj emisiji prikazan je „mercedes“ priča o njemu uz napomenu da „se više neće prikazivati“.

Dolanc ukrao Srbima mercedes

-Postoji čak i projekat o izložbi poklonjenih predmeta. Projekat se zove  “Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century” (TransCultAA) i finansiran je u okviru europskog programa HERA (Humanities in the European Research Area), gde je odabran kao jedan od 18 između više od 600 prijavljenih projekata. U njemu učestvuju četiri istraživačka tima iz Nemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske, uz saradnju partnera iz Austrije. “Diplomatic Gift Giving in the Age of Fascism – the Case of the Independent State of Croatia” (Diplomatsko darivanje u razdoblju fašizma – slučaj Nezavisne Države Hrvatske) naziv je, pak, online izložbe koja će u sklopu projekta postavljena na adresi https://exhibit2.transcultaa.eu.-kaže naš sagovornik .

ucentar.rs

SRBI SU SLAVILI PAD BERLINA

Milovan Drašković

Posle pada Berlina  drugog maja 1945. godine u Beogradu je mnogo ljudi poginulo u šenlučenju i pucanju, stoji u izveštajima obaveštajaca. Svi agenti Ozne dobii su zadatak da pohapse one koje pucaju. Tada je Milovan Drašković, junak ove priče, ispred savezne skupštine u Beogradu uhvatio ustašu u uniformi poručnika Jugoslovenske Armije. Ustaša je imao automat. Usledila je borba na na život i smrt. Savladan je i streljan, a njegov pištolj „parabelum“ dat je Draškoviću kao poklon službe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.