Mica Pasuljica skroz zatajila: PROŠLAJFOVAO LAMELA!

Da u Resniku postoji vračara koja “gleda” u pasulj zna čitav ovdašnji kraj- a i šire se čulo za njene “natprirodne sposobnosti” u koje narod veruje.

Njena reputacija porasla je kada se jedan ovdašnji vremešni političar obreo kod nje u potrazi za rešenjem oko ljubavnih jada…

Mica Pasuljica je pogodila i u par ritualnih koraka povratila poljuljanost u samopoverenje i samopouzdanje očajnom i utučenom čoveku. Pasulj je sredio stvari. Saveti, stavljanje 42 zrna u desnu šaku, ispijanje vodica i ostavljanje novca kod zapisa u Resniku, bili su čarobna formula. Još kada je pogodila da će biti primljen na važan sastanak u Beogradu- povratka nije bilo.

Od tada nije prošlo vikenda da političara nisu viđali kod Mice Pasuljice. Kada se već previše počelo šuška o dolascima pribegnuto je mudrom maskiranju. Ali elem. Seljaci su svojom urođenom pronicljivošću otkrivali taktiku, a i već su svikli na besplatno pivo ispred zadruge, upravo od onih dve hiljadarke koje je zadovoljni političar seansama kod Mice Pasuljice ostavljao kod zapisa. Sačekali bi jednostavno da ode-uzeli novac i pravac zadruga.

Ali to nije najbitnije u ovoj priči.

Ovih dana Mica Pasuljica je- OMANULA!

Videla je svetlu budućnost čoveku zašlom u osmu deceniju na sutrašnjim izborima, bar još desetogodišnju vladavinu, bezbroj lepih projekata, pune bankovne račune u Americi koji su se utanjili zbog kozmetičkih zahvata prilikom pripreme za snimanje predizbornih spotova i ostalog skupog propagandnog materijala … I krenulo je lepo. Uzlazno. A onda pad, pad, pad…

Pošto nije hteo da se izlaže opasnosti da dolazi u jeku kampanje političar je u očaju počeo da šalje emisare kod Mice Pasuljice.

Džaba.

Stigla ga je prošlost.

Mica Pasuljica gleda samo u budućnost.

Što reče jedan od seljaka ožalošćen zbog gubitka besplatnog “zaječarca” od novca kod zapisa: “Prošlajfovao Lamela”…

Tako je to kad stvari krenu nizbrdo…

 

Milenko Ovdašnji

foto: shutterstock

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.