TESLA IZ BADNJEVCA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

Profesor Vladan Petrović iz Badnjevca kod Kragujevca proizvodi struju od sunčeve energije. Svet poludeo za njegovim izumima

 

Da je bilo iole razumevanja države kompanija iz Norveške ne bi nam ispred nosa „otela“ revolucionarni izum profesora Vladana Petrovića, koji je na dva hektara svog imanja u selu Badnjevac kod Kragujevca, postavio sunčeve koncentratore i na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje- moguće!

„Srpske vlasti jednostavno nisu prepoznale  nikakav konkretan interes za ovo što radim.  Potpisao sam ugovor  sa kompanijom iz Norveške koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović. Ni impresivna biografija ovog čoveka nije bila dovoljna političarima, zvaničnicima, stručnoj javnosti u Srbiji da prepozna domete pronalazaka koji su eto, i fizički tu, i pritom rade u praksi.

Profesor Petrović

Petrović je u Srbiji završio Mašinski fakultet i radio kao profesor u Tehničkoj školi u Kragujevcu, bio je potpredsednik „Goše“, a zatim je postao tehnički direktor kragujevačke firme „Romanija“.  1972. godine otišao je u Frankfurt gde je za samo šest meseci postao šef „Manesmanove“ ispostave u Manhajmu. Bio je i šef razvoja inženjeringa u koncernu „Krup“ u Esenu, koja zapošljava 180.000 radnika. Za dve godine je doktorirao u Ahenu. Napisao je 55 naučnih radova, a ima i 36 patenata. U Srbiju se vratio 1998. godine i u Kragujevcu otvorio firmu „Alternativne energije“ u kojoj radi na proizvodnji solarne, geotermalne i energije vetra.

„Vratio sam se iz inostranstva u Srbiju zato što sam želeo da živim ovde i da od mojih patenata korist ima moja zemlja. U Šumadiji sam napravio park od dva hektara gde moji patenti besprekorno funkcionišu u praksi. Nažalost, potencijal su uočili samo stranci.“ – kaže Petrović. Ali vratimo se izumu.

Solarni koncentratori  mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju!

„Toplane u Srbiji mogle bi da se snabdevaju besplatnom sunčevom energijom. Zračenje Sunca u Srbiji je otprilike 0,6 kilovata po kvadratu. Pošto je u hektaru zemlje 10.000 kvadrata, dakle 6.000 kilovata, od 2.000 sati Sunca u Srbiji, dobijate 12 miliona kilovat časova sunčeve energije po hektaru. Moji koncentratori u Badnjevcu kod Kragujevca razvijaju temperaturu od 1.700 stepeni. Ali ako vam treba niska temperatura, možete da akumulirate energiju iz zemlje. Akumulirate 12 miliona kilovat časova, od toga 20 odsto izgubite, deset miliona kilovat časova vam ostaje. Tako možete da grejete 1.500 stanova po hektaru“- priča profesor Petrović. Prema njegovim rečima „jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana“.

izum: Solarni koncentrator

„To je jeftina tehnologija, koju svako može da proizvede i celu Srbiju da ugrejete. Skupljate energiju po hektaru zemlje od aprila meseca. U oktobru imate 200 stepeni u zemlji. Kad počne grejna sezona, do kraja februara ta temperatura padne na 40 stepeni. Onda se koriste toplotne pumpe, od toga dobijete 10 kilovata toplotne energije, a utrošite jedan kilovat električne energije. Tako može da se greje ne samo Srbija, već ceo svet.“-objašnjava Petrović, naglašavajući da za pokretanje tog sistema nisu potrebna velika ulaganja i ističe da je u Badnjevcu akumulator toplote koji fantastično funkcioniše i  koji akumulira 400 kilovat časova po kubiku.

„U svetu se proizvodi 80 do 100 kilovat časova po kubiku. I takav akumulator košta 130 evra po kilovat času, a ovo rešenje košta 0,3 evra. Za to je zainteresovana firma iz Drezdena, dok u Srbiji nije bilo interesovanja. Nemci su shvatili da na osnovu akumulatora toplote može da se koristi energija iz vetra i da se tako greju čitavi gradovi.“-kaže naš sagovornik.

 

Dragomir Ilić foto: D.Ilić kurir

 

IZUMI PROFESORA PETROVIĆA

 

Pitka voda iz morske vode

.„Razvili smo i postupak za desalinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana.

 

Bežični prenos struje

„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologije koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze“- priča o svojim izumima profesor Petrović

Nafta iz vode

Petrović kaže da je razvio i sistem za dobijanje nafte iz biomase i da kompletnu biomasu koju imamo u Srbiji možemo direktno da pretvorimo u naftu.  On tvrdi da zvanična teorija o nastanku nafte nije tačna, da se nafta ne dobija taloženjem planktona već na potpuno drugi način.

„Voda prodire u dubinu zemlje i dolazi blizu magme. Kad sagorite cikloheksan sa kiseonikom dobijate ugljen dioksid i vodenu paru. A iz toga ponovo može da se dobije nafta. Za to je neophodno 15.000 bari. Ako to uradite, potrošićete više energije nego što ste dobili. Ali na osnovu mog reaktora, može se koristiti sunčeva energija za dobijanje nafte, na 15.000 bari. Voda reaguje sa krečnjakom i tako dobijamo naftu.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar