na licu mesta: Bogu hvala- Gruža izdržala! (video)

 

-Ovo je velika stvar za sela od brane u Pajsijeviću ka ušću ka Moravi. Po prvi put je reka izdržala a da je voda izlila za meštane bi to bila prava katastrofa. Ostali bi bez letine i useva. Možemo da se samo zahvalimo opštinama Kraljevo i Knić- kaže Miloš Mitrović iz ovdašnjeg sela Petropolje, čijim meštanima je reka Gruža decenijama plavila nekoliko stotina hektara najplodnije zemlje. Danas se i pored višednevnih bujičnih kiša to se nije dogodilo -uverili smo se na licu mesta. Štaviše, voda opada!

Zahvaljujući regulaciji donjeg toka reke Gruže po prvi put posle 60 godina nije poplavljena „Srpska Kalifornija“, kako su je zvali između dva rata prošlog veka. U okviru prošlogodišnje realizacije državnog programa na sanaciji objekata oštećenih u poplavama, ovog proleća nastavljeni su radovi na regulaciji korita reke Gruže, koja je plavila hiljadu hektara najplodnije šumadijske zemlje. Samo tokom poslednje poplave reka se izlila i u katastrofalnim poplavama uništila useve u vrednosti od 200 miliona dinara.

Miroslav Nikolić, presednik Opštine Knić

„Uređenje korita reke Gruže veoma je značajno za budući razvoj agrara jer je u opštini Knić osnovna životna delatnost poljoprivreda. Na strani obe lokalne samouprave su usitnjeni posedi. Uređenjem i korita i bočnih pritoka Gruže hiljade hektara viće biti vraćeno u funkciju, da ne dolazi do plavljenja najplodnijeg zemljišta u ovoj dolini Šumadije prema Pomoravlju. Na usitnjenim posedima proizvodimo sitne kulture koje su profitabilnije – povrće, rasad, sadni materijal, cveće i mnogo toga što može da se proizvodi u porodičnoj varijanti“, rekao je Nikolić istakavši da su u opštini Knić vrlo detaljno analizirali šta imaju zajedničko sa gradom Kraljevom, da bi se posvetili onome za šta se ima najviše potencijala, ne samo s obzirom na lokaciju, geografski položaj, budući da su Knić i Kraljevo raskrsnica puteva za svakog ko krene kroz centralni deo Srbije” kaže predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić.

Inače, Regulacija korita reke Gruže počela je u 2019. godini, i u tom poslu udružile su se susedne opštine Kraljevo i Knić. Sredstvima države uređeno je oko 14 kilometara toka reke Gruže i više od 20 kilometara vodotokova drugog reda.

 

(video) Pritoka reke Gruže- Ribeš.  Prošle godine zbog neuređene obale poplavila 650 hektara najplodnije zemlje u opštini Knić. Snimljena danas u vreme opadanja vode

 

 

Uređeni tok reke daje svoje rezultate

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.