Odlazak bokserske legende: Slavko Sorgić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Čuveni jugoslovenski i srpski bokser Slavko Sorgić preminuo je u svojoj 93-oj godini života. Sorgić je dva puta osvajao titulu prvaka Jugoslavije, dok je prvak Srbije bio u četiri navrata. Uspešno je reprezentovao tadašnju veliku Jugoslaviju na brojnim međunarodnim takmičenjima, a nakon završetka aktivne bokserske karijere, vrlo uspešno se posvetio trenerskom pozivu.

Bio je dugogodišnji trener u Bokserskom klubu Radnički, u periodu kada je kragujevački klub proživljavao svoje zlatne trenutke. Ostaće upamćeno da je predvodio reprezentaciju Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu 1978. godine u Beogradu osvojila sedam medalja, što je najznačajniji rezultat našeg boksa na ekipnim takmičenjima.

Takođe, bio je trener i sekundant brojnim bokserskim asovima na evropskim i svetskim takmičenjima, poput Miodraga Perunovića, Dragomira Vujkovića, Mirka Puzovića, Milivoja Labudovića i mnogih drugih.

Dobitnik je dve zlatne medalje za vrhunske rezultate u sportu SOFKJ i zaslužni građanin Grada Kragujevca. Za svoje izuzetne doprinose u boksu dobio je i nacionalnu penziju.

Pored boksa, Sorgić se jedno vreme bavio fudbalom i atletikom, a njegova velika ljubav bila je i književnost. Pisao je uglavnom poeziju, ali i prozna dela, kao što je „Prolazak kroz pakao”, autobiografsko delo koje govori o njegovim robijaškim danima na Golom otoku.

pogledajte prilog o njemu u emisiji Sugrađani na RTK

ucentar kg sport rtk foto: RTK Screenshot

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar