MUK u “Peštanu” oko kupovine fabrike FEP

Posle pisanja ucentar.rs o kupovini fabrike FEP od strane Božidara Petkovića vlasnika “Peštana” zavladao je MUK. Na naša pitanja ne stižu odgovori, tužilaštvo nije reagovalo. Fabrika prodata za 800 hiljada evra iz stečaja, a samo od prodaje starog gvožđa i bakra Petković zaradio tri miliona evra. Ispustio vodu iz jezera i izazvao ekološku katastofu

 

Fabrika elektroporcelana FEP bila je ponos aranđelovačke privrede. Zapošljavala je preko 1 500 radnika, a sam proizvod koji se danas uglavnom uvozi bio je kurentan na evropskom tržištu. Od giganta došlo se do toga da je sada prodata Božidaru Petkoviću, vlasniku kompanije “Peštan” za svega 800 hiljada evra.

svemogući tajkun: Božidar Petković

-Da bi ste imali razmere ove otimačine samo je oko 2,2 miliona evra zaradio od bakra i starog gvožđa koje je prodao Žarku Musiću, vlasniku preduzeća za otkup sekundarnih sirovina. Dakle, ta transakcija se kretala oko  miliona evra, a pored toga je naplatio i štete  od osiguranja zbog krađe bakra. Ostalo mu je 70 hektara vrednog građevinskog zemljišta, hala, dva jezera koje je “ladno” isušio i izazvao ekološku katastrofu- kaže naš izvor.

Žarko Musić odbio je da potvrdi saznanja za naš portal.

-Idite u FEP pa pitajte. Ja sam pošteno odradio svoj posao, čak nisam ni sve naplatio i na gubitku sam. Ne stajte mi i vi na muku- rekao nam je Musić.

On je odbio da odgovori na naša pitanja da li su eventualno postojali i dupli ugovori prilikom trgovine bakrom i starim gvožđem.

Istovremeno, zanemela je i Tatjana Karadžić, direktor FEP. Na naša pitanja nije odgovorila.

Ćuti i Petković.

Uhapšen 2012

Nedavno, aranđelovačku javnost šokirala je činjenica kada je, kao novi vlasnik, Petković ispustio vodu iz jezera Mala Vodojaža, koje se nalazilo u sastavu FEP-a.

-To je za rubriku verovali ili ne. Zamislite da u nekoj zemlji članici EU dođe novi vlasnik i isuši jezero, koje je u vlasništvu Republike. Ne bi voda ni ocurela bio bi uhapšen. Ovde nikome ništa, jer je reč o milijarderu. Prosto je neverovatno da ljudski um to može da uradi – izjavio je Rodoljub Švabić, nekadašnji predsednik opštine Aranđelovac naglašavajući “da su jezera i vode opštenarodno dobro” .

Ogorčena javnost u Aranđelovcu

Portal stvarnost.rs iz Aranđelovca žestoko je reagovao na izazvanu ekološku katastrofu. Posebno ih je zabolelo okretanje glave nadležnih u opštini. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputili  si i pitanja vezana za ovaj skandal.

 

 

MALA VODOJAŽA, FEP-ova – ARANĐELOVAC!!!POGLEDAJTE I POSLUŠAJTE!!!GREHOTA!!!

Posted by Marina Blagojevic on Уторак, 25. фебруар 2020.

Ovaj portal pitao je opštinare „da li su dobili neki dokument, vodne uslove ili vodnu dozvolu od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ u Beogradu, a koja se odnosi na odobravanje smanjivanja nivoa Male vodojaže, a možda i njenog kompletnog isušivanja“?
Da li ste angažovali inspektora za ekologiju, odnosno druge nadležne inspektore, da utvrde sve okolnosti u vezi odvodnjavanja Male vodojaže u Bukoviku- takođe je jedno od pitanja nadležnima koji se nisu oglašavali povodom ekološkog incindenta.

komentari Aranđelovčana

Podneta je i krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu protiv „Peštana“ -„zbog sumnje da je, zbog ispuštanja vode iz Male vodojaže u Bukoviku, počinjeno krivično delo oštećenja životne sredine. I Bojana Radovića, predsednika opštine Aranđelovac – zbog nečinjenja da spreči ispuštanje vode iz Male vodojaže, Krivičnu prijavu nadležnim organima gonjenja Grupa građana „Pravi put“, Udruženje „Pavle Bakić“, Centar za nacionalnu kulturu i društvena pitanja „Naši“ i Srpski pokret „Dveri“.

Pod pritiskom javnosti zaustavljena je dalja ekološka katastrofa. Brže bolje ponovo je urađena brana, ali nikada nije utvrđeno koliko je stvarna šteta naneta. Ostala su i mnoga pitanja bez odgovora.

 

 

 

Opštinari da li posedujete dozvole?

Da li posedujete upotrebne dozvole za Malu vodojažu, koja nestaje pred očima svih nas, kao i za druge vodoprivredne objekte na području aranđelovačke opštine: Veliku Vodojažu na Koloniji (izgrađena 1952-1954), jezeru na Bukulji (izgrađeno oko 1960) i akumulaciono jezero u Garašima (izgrađeno 1970)?- pitali su iz portala stvarnost.rs nadležne u opštini Aranđelovac na čijem čelu je Bojan Radović.

 

Bivši predsednik opštine Švabić o ekološkoj katastrofi za portal stvarnost.rs

 

A ovako je bilo pre samo četiri godine…

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.