Bruka i sramota! Banja Voljavča raspada se u korovu (video)

 

Meštani Stragara sa setom prepričavaju kako su pre tridesetak godina u Banji Voljavči, koja se nalazi nedaleko od istoimenog manastira ljudi isceljivani od najtežih reumatskih bolesti. Danas je zapuštena, obrasla u korovu što pokazuje snimak Milice Rajić iz Stragara.

Banja je pre tri decenije bila puna ljudi, i dolazili su iz Mladenovca, Aranđelovca, Kragujevca i Čačka. Kupanja su počinjala u šest ujutru, a završavala se u 11 sati uveče. Prvo je bilo tri, a zatim šest izgrađenih kada.Trajala su 20 minuta, a voda se grejala u kazanu na drva. Tu su bili i doktor i stacionar, a u letnjim mesecima posetioci su spavali i pod vedrim nebom, samo da budu tu – priča Branko Lukić koji je odrastao pored banje Voljavče i priseća se svih dobrih stvari koje su se ovde desile u reportaži koju je nedavno objavio list Alo.

Priča o Banji Voljavči odavno je ispričana- od Rimljana koji su koristili izvore, preko lečenja supruge knjaza Miloša Obrenovića kneginje Ljubica, do izlečenih koji su tu ostavljali štake.

I danas narod dolazi da natoči vodu koju nosi u balonima I kanisterima.

Decenijama niko od nadležnih- a nalazi se u vlasništvu grada Kragujevca i opštine Stragari ne prepoznaje šansu da se u ovom delu Šumadije razvije turizam- pošto su u Evropi i Rusiji ovakve banje pravi hit poslednjih nekoliko godina.

Pored svega Banja Voljavča nalazi se između tri manastira.

Lekovita voda, na žalost-teče uzalud!

ucentar.rs

video: tuga i sramota.. pogledajte…

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.