DOSIJE FONDACIJA (IV) Dobročinitelji ili profiteri?

Vlast Nikolića u Kragujevcu obeležiće prijateljstvo sa Goranom Kojovićem Kojom, nekadašnjim vlasnikom preduzeća „Jezero“. Oslobođen optužbi za silovanje Koja postaje ozbiljan igrač u gotovo svim državnim projektima u Kragujevcu. I naravno -donator Fondacije!

Nije prošlo dugo od kada je uhapšen pod optužbom da je silovao i podvodio maloletnice po Kragujevcu Goran Kojović Koja je pravosnažno oslobođen svih optužbi. Svedoci su jednostavno povlačili izjave date u policijskoj istrazi i sud bi ostajao bez dokaza i svedoka.  Postaje i ugledni donator Fondacije, pojavljuje se javno sa Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, redovan gost je na porodičnom imanju Nikolića u Bajčetini. Ali prošlost mu nije davala mira.

VADIO PENIS NA ZAPOSLENE

Ugledni  gost na Andrićevom trgu od Tominog ulaska tamo 2012.godine, probudiće novinarska istraživanja. Posebno je bila interesantna nemila scena iz prostorija RTV K9, za koju je već dugo znala kragujevačka javnost. Kao suvlasnik kragujevačke televizije, Kojović je upao u njene prostorije, prekinuo program i pred gostima i zaposlenima skinuo veš i pokazivao polni organ.

naslovi u srpskoj štampi

-Suvlasnik kragujevačke televizije Kanal 9 Goran Kojović prekinuo je u petak uveče program ove medijske kuće, posle čega je prema rečima suvlasnika Svetislava Obradovića, ispred gostiju i zaposlenih, skinuo veš i pokazivao polni organ- izveštava o svemu , tada uticajni B9204. novembra 2001.godine. U prilogu novinarke Vesne Savković naglašava se da je Kojović i vlasnik preduzeća „Jezero“ koje se nalazi na spisku za plaćanje poreza na ekstra profit.

-Kojović je naredio zaposlenima u ovoj medijskoj kući da prekinu program, a potom ih sve isterao iz prostorija televizije. U tom trenutku emitovana je emisija uživo iz studija. Kojović je po prekidu programa ušao u studio i isterao goste napolje, a zatim kako je za B92 rekao suvlasnik Svetislav Obradović, skinuo veš i uz pogrdne reci pokazivao polni organ. Prema njegovim rečima Goran Kojović je pijan maltretirao goste i zaposlene- izveštava B92, prenoseći izvinjenje zbog prekida programa oko 50 zaposlenih  na Radio televiziji K9.

Međutim, od 2012.godine naovamo, imidž Kojovića u poslovnom svetu biva prekriven oreolom „prijateljstva sa predsednikom države“ . On sam menjaće formalno vlasnike svojih preduzeća, a krenuće mu i sa poslovima u građevinarstvu. Spisak poslova vrednih nekoliko miliona evra koje dobija uglavnom kao podizvođač govori sam za sebe: Cenat izvrsnosti ( matične ćelije), Palata pravde, DATA centar, stanovi za pripadnike MUP i Vojske Srbije…

Tabla koja mnogo „govori“

crno na belo: Tabla u KCK

U vreme rekonstrukcije kragujevačkog porodilišta 2014.godine na prvom spratu Kliničkog centra „Kragujevac“ osvanula je tabla Fondacije „Dragice Nikolić“ sa imenima pokrivitelja u ovoj akciji. Sve do tada imena donatora podignuta su na nivo-državne tajne! Ali sami ljudi iz Fondacije  nesvesno su objavili ko su „dobročinitelji“, a među njima je i poznati trgovac oružjem Slobodan Tešić. Naravno, u njenom središtu objavljen je logotip nekadašnje Kojovićeve firme „Jezero“…

(nastaviće se)

„Pare peru ili donator ili bračni par Nikolić!“

Ovo je naslov iz jednog od tekstova koji su se bavili zašto je poslovanje Fondacije „Dragica Nikolić“ podignuto je na nivo državne tajne. Nikada nije urađena revizija, niti se tačno zna ko su sve bili donatori. Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić izjavila je za Kurir da svako skrivanje donatora ukazuje na pranje novca:

 – Znamo svi da je bilo sumnjivih donacija, ali to bez dokaza ništa nije moglo da se ispita. Nikolićeva opravdanja su bila da se donatori protive da budu obelodanjeni, ali to ne može tako. Ili pare pere donator, ili pare peru naši političari. Trećeg nema, to mora da se tretira kao pranje novca. I moja velika zamerka je što se donacije za fondaciju Nikolićeve supruge nisu tretirale kao državna svojina. Tim parama treba država da raspolaže, a ne neko fizičko lice. Treba primeniti postojeće propise koji jasno kažu da je svaki poklon koji primi predsednik i njegova porodica zapravo državna svojina- izjavila je Vasilić.

ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.