Izbori u Kragujevcu: Jedino je sigurno da je Nikola Dašić novi gradonačelnik!

 

 

Posle ponovljenih izbora i izgleda novog parlamenta u kome, doduše nezvanično stvari stoje tako da SNS može i sam da formira skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu-jedino je sigurno da je Nikola Dašić novi gradonačelnik Kragujevca.

-U vrhu stranke smatraju da je ovo istorijski uspeh s obzirom da je na početku kampanje, svega mesec dana pred izbore razlika između SNS i liste „Svi na ovu stranu“ Veroljuba Stevanovića (73) bila neznatna. I pored loših unutarstranačkih odnosa stranka je zahvaljujući Dašiću i njegovom timu brzo reorganizovana i došlo se do rezultata koji niko nije očekivao- kaže naš izvor iz vrha SNS.

Ogroman koalicioni potencijal

On ističe da kombinatorika posle izbora daje ogromne mogućnosti SNS, s obzirom da nezvanični rezultati govore da je osvojila 46 odbornika od mogućih 87. Lista Veroljuba Stevanovića „Svi na ovu stranu“ osvojila je 17  mesta. SPS i JS osvojili su devet mandata, pokret „300 Kragujevčana“ ima pet, pokret Slađana Rakića 4, POKS tri mandata koliko je osvojila i manjinska Kragujevačka tolerancija – Boris Kovačević Šuma.

Ono što je sasvim izvesno SNS će i pored činjenice da je može sam da formira gradsku vladu ući u koaliciju sa nekim od stranaka.

-Sada se postavlja temelj za buduće predsedničke izbore kroz dve godine. Otuda treba očekivati možda i širu koaliciju i period političke stabilnosti u Kragujevcu – kaže naš sagovornik uz napomenu „da je sve za sada u domenu teorije“.

Verko jedini gubitnik

A sve kombinacije su u igri -osim da Veroljub Verko Stevanović (73) i pored višemesečnih tvrdnji njegovih lobista „da je sve unapred dogovoreno sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i SNS“ -bilo kako bude učestovao u formiranju gradske vlasti.

Najbliži saradnji sa SNS jeste koalicija SPS-Jedinstvena Srbija, s obzirom na razvoj situacije u Topoli, gde SNS neće moći da formira većinu bez podrške socijalista.

Ovoj koaliciji mogao bi da se pridrži pokret „300 Kragujevčana“, ali i Slađan Rakić, POKS i Kragujevačka tolerancija. Tako bi SNS imao 70 mandata u koaliciji i potpunu dominaciju u budućoj stabilizaciji političke scene u Kragujevcu.

SNS može šta hoće

Ukoliko reše da se reše koalicije sa socijalistima u Kragujevcu, SNS opet ima ogroman koalicioni kapacitet. Ostale stranke i pokreti, bez Verka i socijalista imaju ukupno 15 odborničkih mandata. Otuda ovu stranku čekaju slatke postizborne muke, jer postoji očigledno raspoloženje da gotovo svi sa njima participiraju u budućoj vlasti.

ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.