ekskluzivno: Vodenice na Jasenici „otete“ od zaborava!

Galerija fotografija pred Vama je ekskluzivna i pokušaj da od zaborava otmemo period kada se Šumadija hranila- iz vodenica! Pokojni Dragiša Miletić (1921-2011)  iza sebe je ostavio na hiljade fotografija koje se danas nalaze u ,,Foto arhivu Dragiše Miletića”. On se amaterski bavio fotografijom od 1937 g. do svoje smrti 2011.godine.

Dragiša Miletić
sin Radmilo Miletić; Čuva Rudnik od zaborava

– Među njima je mnogo predratnih, ratnih, bio je hroničar Rudničko -Takovskog kraja. Slike su jedinstvene i svojevremeno je prodao negative  ondašnjem Muzeju naroda i narodnosti Jugoslavije. Mnoge su istorijskog značaja. A, u miru slikao je sve što je bilo zanimnjivo njegovom oku. Među njima su i ove stare vodenice na Jasenici od kojih je ostalo samo nekoliko, a one odavno miruju i ne melju žito- kaže njegov sin Radmilo i sam hroničar rudničkih lepota. I Radmilo svojim fotoaparatom beleži sve što ovaj prelepi kraj zna da podari ljudima.

Fotografije su nastale pored reke Jasenice u toku 70-godišnjeg istraživanja. Građene su na reci Jasenici, u zaseoku Gradovi, Guriševci, selima: Jarmenovci i Manajlovci zaključno sa Šatornjom. Dve ili tri su Građene u selu Majdan na Majdanskoj reci tj. Despotovici.

ucentar.rs

 

Ucentar.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.