Svaka čast deco: Naši studenti znanjem „pokorili“ Evropu!

 

Tim studenata sa Fakulteta Singidunum  pobedio na Međunarodnom studentskom takmičenju iz upravljanja projektima. Tim Srbija čine studenti Dijana Heger, Kristina Simonović i Milan Milićević

 

International Project Management Championships je najznačajnije međunarodno studentsko takmičenje iz Upravljanja projektima, koje svake godine organizuje International Project Management Association (IPMA), koju sačinjavaju nacionalna udruženja za upravljanje projektima iz 73 zemlje. Takmičenje je organizovano u tri faze – nacionalne kvalifikacije, nacionalno finale i međunarodno takmičenje na kome učestvuju nacionalni pobednici.

 

U nacionalnim kvalifikacijama 2020. godine učešće je uzelo ukupno 189 timova iz 9 zemalja (Srbije, Austrije, Finske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Rusije, Španije i Italije). Sve zemlje osim Italije, koja je najviše pogođena COVID-19, uspele su da realizuju nacionalna finala i obezbede predstavnike na međunarodnom takmičenju. Kvalifikacije u Srbiji su održane 23. februara, a učešće je uzelo 25 domaćih timova sa 11 Univerziteta i fakulteta koji u svojim nastavnim programima imaju predmet Upravljanje projektima. U kvalifikacijama studenti su rešavali elektronski test od 100 pitanja koja je zadala IPMA. Nacionalno finale u Srbiji je održano 01. marta, a najboljih 6 timova rešavalo je računarsku simulaciju kompanije Harvard Business Publishing. Međunarodno takmičenje održano je u petak 26. juna i okupilo je nacionalne pobednike i najbolje timove Srbije, Austrije, Finske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Rusije i Španije. Prvobitan plan je bio da se finale održi u Litvaniji, zemlji prošlogodišnjeg pobednika, ali je zbog pandemije COVID-19 takmičenje realizovano na daljinu sa matičnih Univerziteta.

Zadatak u finalu je bilo planiranje i realizacija realnog projekta u okviru veoma zahtevne računarske simulacije Spatium koju potpisuje kompanija Prendo Simulations iz Velike Britanije. U neizvesnom finalu koje je trajalo više od 7 sati, studenti su pokušavali da ostvare zacrtane ciljeve projekta u pogledu roka završetka, troškova, profita i zadovoljstva stejkholdera. Tim Univerziteta Singidunum, a kasnije Tim Srbija ostvario je najbolji rezultat u sva tri formata i nivoa takmičenja – u nacionalnim kvalifikacijama, finalu nacionalnog takmičenja i međunarodnom takmičenju i time doneno priliku Srbiji da po drugi put u istoriji ugosti najbolje timove Evrope i bude domaćin ovog međunarodnog takmičenja. Drugo mesto na međunarodnom takmičenju osvojio je tim Austrije, a treće tim Litvanije.

 

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.