Azil za konje u Lapovu: oaza ljudske dobrote!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Nasuprot ljudskom zlu, nemaru i neshvatanju da na planeti ima dovoljno mesta za sve, uvek stoji barem jedno dobro i plemenito. U ovom slučaju dva dobra. Oni se zovu Violeta Jović i Željko Iličić. Pre pet godina Željko  je otvorio azil za konje. Staro brdo u Lapovu od tada je dom za nebrojano  plemenitih životinja koje su nebrigom vlasnika bile na ivici smrti. Izgladnjivani i prebijani, često sa bolestima u poodmakloj fazi, svoje utočište i priliku da preostale godine prožive dostojanstveno, okruženi ljubavlju i pažnjom, dobili su od od ovo dvoje neobičnih ljudi.
video: Violeta Jović iz azila „Staro brdo“
U azilu trenutno boravi 11 konja, četiri magarca, osam svinja i jedan osmomesečni bivo. Za ovaj broj „štićenika“ neophodno je obezbediti dovoljno hrane i neophodnu veterinarsku negu. U poslednje vreme Violeta i Željko pokušavaju da se izbore za što veći stepen samoodrživosti kroz razne projekte i kreativne radionice posvećene povratku prirodi. Budući da to ne zadovoljava potrebe sledeća i najvažnija tačka oslonca su donacije kojih takođe nema u dovoljnoj meri. Ako ova lepa priča o ljubavi i plemenitosti podstakne bar jednog od nas da pomogne, zahvalnost će se najbolje videti u veselom kasu na Starom brdu kod Lapova.
„Do sada je kroz azil prošlo preko 60 konja i magaraca. Razlozi njihovog boravka su pre svega neodgovornost vlasnika i brutalnost prema životinjama. Veliki broj grla je nakon oporavka udomljen i ta su iskustva veoma pozitivna“, kaže  Violeta Jović uz napomenu da se prilikom udomljavanja potpisuje ugovor sa udomiteljima koji garantuje da će grla koja su napustila azil imati odgovarajući tretman. Koju od zastrašujućih sudbina i primera neljudskosti, osnivač azila Željko Iličić izdvaja među mnogim pogledajte u video prilogu:

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar