Sudovi i policija na predlog privatnih izvršitelja štite nasilnike, a progone žrtve!?

 

Na predlog izvršiteljke Mirjane Dimitrijević sud je novčano kaznio troje aktivista Združene akcije Krov nad glavom sa po 10.000 dinara zbog navodnog ometanja prinudnog iseljenja porodice Drča na Bežanijskoj kosi 5. februara 2020. godine. Istovremeno, policija je protiv aktiviste Krova nad glavom koji je 30. januara napadnut prilikom akcije solidarne podrške porodici Mijatović, pokrenula prekršajni postupak za „učestvovanje u tuči“!

Napad na aktiviste Združene akcije tokom odbrane porodice Mijatović

Tokom jučerašnje odbrane porodice Mijatović na Zvezdari nekoliko aktivista bilo je napadnuto od strane čoveka koji pokušava da izbaci ovu porodicu iz njihove dvorišne kućice. Između ostalog napadnuta je i Angelina Mijatović koju pokušavaju da isele, nakon čega je izgubila svest i odvedena je od strane hitne pomoći. Čovek koji je napadao prisutne na odbrani pretio je porodici Mijatović da će im on sam srušiti kuću sledeći put. Policija je juče došla na lice mesta, legitimisala je sve prisutne i uzela izjave, pa ostaje da se vidi da li će reagovati dalje povodom ovog napada ili će se ispostaviti da zaštitu policije imaju samo izvršitelji, nasilnici i batinaši, a ne i obični građani.

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Петак, 31. јануар 2020.

 

Ni jedno od aktivista koje je sud kaznio po prijavi Mirjane Dimitrijević nisu bili ni blizu prinudnog iseljenja na Bežanijskoj kosi 5. februara, niti su Dimitrijević i policija dali bilo kakav dokaz za svoju tvrdnju da su troje kažnjenih ometali i sprečavali sprovođenje izvršenja. Solidarna akcija 30. januara je u celosti snimljena i objavljena na Fejsbuk nalogu Združene akcije Krov nad glavom, i na snimku se jasno vidi da je naš drug bio žrtva napada bahatog poverioca koji tog dana planirao da porodicu Mijatović izbaci na ulicu.

Nasilnik protiv koga se ne pokrece prijava

Svo četvoro aktivista koje država kažnjava su tokom vanrednog stanja učestvovali u solidarnim akcijama Združene akcije Krov nad glavom. Dok se zaraza ponovo rasplamsava, vlasti progone one koji su tokom vanrednog stanja radili posao države – pomagali ljudima koje su mere protiv zaraze ostavile bez ikakvih sredstava za preživljavanje.

Suđenje našem drugu za lažne optužbe da je „učestvovao u tuči“ održaće se 9. jula u 13.45 u Prekršajnom sudu u Beogradu. Pozivamo građane da se okupe ispred prekršajnog suda da zajedno izrazimo protest protiv kriminalizacije solidarnosti u Srbiji. NIKO BEZ DOMA!

PIŠITE NAM o nepravdama koje su Vam nanete od strane privatnih izvršitelja na redakcija@ucentar.rs

tekst preuzet sa:

DOK SE ZARAZA RASPLAMSAVA, VLASTI KAŽNJAVAJU I PROGONE LJUDE KOJI POMAŽU NAJUGROŽENIJIMA

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.