Bruka i sramota u G. Milanovcu: 30 dece nema školu i put!

U selu Šilopaj kod Gornjeg Milanovca dvadesetak godina nije se zaljuljala ni jedna kolevka. A onda se sve promenilo- u selo počinju da se doseljavaju mladi bračni parovi iz Beograda, Vojvodine -pa čak i iz Rusije! Danas selo ima više od tridesetoro dece-ali nemaju školu ni put. U sjajnoj reportaži na TV Nova otkriveno je da ni tamošnje lokalne vlasti nemaju razumevanja za prevazilaženje ovog problema. I to u trenutku kada Šumadija i Srbija preživljavaju demografski genocid.

Sela su nam opustela, a postoje i ona gde se pola veka nije čuo plač novorođenčeta.

-Živela sam u Moskvi, ovde u Šilopaju živim lepo. Sviđa mi se Srbija, srpski narod- kaže Anastasija Antonjinka koja se ovde doselila iz daleke Moskve sa svojim suprugom. Pronašli su selo preko interneta. Sada imaju dvoje dece.

Selo je oživelo. Vremenom su ljudi počeli da ga naseljavaju i danas ima preko tridesetoro dece. Međutim, u opštini Gornji Milanovac nemaju sluha za ovaj, može se reći redak primer u Srbiji. Selo nema školu. Put je razlokan.

Meštanin Milan Belić kaže “da je neophodno obnoviti školi i otvoriti bar jedno odeljenje da bi porodice opstale na selu”.

-Nama je to neophodno da deca mogu u školu da bi smo mi mogli da obavljamo svoje poslove- kaže Belić. Inače, škola je ovde zatvorena 1994.godine i od tada propada. Imala je dve zgrade I oko 300 đaka iz okolnih sela.

Danas roditelji po razlokanom putu vode decu u školu u desetak kilometara udaljene Ugrinovce.

-Prošle godine su počeli da asfaltiraju put, ali su prestali iz nama nepoznatih razloga. Škola gde sada vodimo decu nalazi se na Ibarskoj magistrali. Nemamo organizovan prevoz-kaže Aleksandra Rnjak.

Igor Dmitrović ima četvoro dece.

-I u ovakvim uslovima borimo se i ja  supruga i želimo da ostanemo ovde. Kao da se prave da ne znaju da smo mi tu ili nas smatraju za neku nižu vrstu i da nam ne trebaju bolji uslovi- kaže Dmitrović.

ucentar.rs izvor: TV Nova foto: Screenshot TV Nova

 

 


Bez odgovora

Predsednik opštine Dejan Kovačević nije bio u kancelariji u vreme kada je simljena ova reportaža. Na pitanja o problemu u selu Šilopaj koja su dostavljena mejlom- nije odgovoreno!

 

 

 

 

 


reportaža na TV NOVA iz sela Šilopaj kod Gornjeg Milanovca


 


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.