Dragan Spasić Paja iz Topole restauirira „Opel Adam Olimpiju“ iz 1938.godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

U varošici pod Oplencom Dragan Spasić Paja sa sinovima zavrnuo je rukave i rešio da restaurira „Opel Adam Olimpiju“ iz 1938.godine. Već tri godine traju radovi, obilazak radnji za retkim delovima, ali kao i svaki rad- i ovaj daje rezultate. Obrisi automobila koji je u Evropi bio hit pre skoro sto godina, već se naziru. Uskoro, posle još jednog farbanja počinje sklapanje delova i auto je spreman za vožnju.

Dragan Spasić- Paja

-Zanimljivo je da je limarija i dan danas izuzetno „zdrava“, a i motor u dobrom stanju- kaže Spasić.

Ovaj auto posle Drugog svetskog rata ostao je kao ratni trofej. U njemu su se vozili oficiri okupacione nacističke vojske. Auto je bio u vlasništvu Milete Ignjatovića iz sela Banje kod Aranđelovca, a sve do 1976. godine uredno je registrovan i vožen po srpskim drumovima. U „penziju“ je otišao kao 38-godišnjak.

-Kupio sam ga 2015.godine i odmah započeo restauraciju. Imam sve potrebne delove, a u međuvremenu sam nabavio i neke „duple“, sada je vreme interneta i mnogo je olakšana nabavka. Uglavnom svi delovi imaju u Nemačkoj, ali pretežno se remontuju. Tako da ako imaš para nije problem doći do njih – priča nam Paja, koji poseduje i „olimpiju“ iz 1953.godine.

Olimpija iz 1938.godine

Inače, „Opel Olympia“ je nemacki automobil kojeg je „Opel“ „proizvodio od 1935. do 1940. godine, od 1947. do 1953. i od 1967. do 1970. godine. Automobil je nastao razvojem prethodnika „Opel 1.3 litre“. Predstavljen februara 1935. godine na Berlinskom sajmu automobila, a ime je dobio u čast Olimpijskih igara koje su 1936. godine održane u Berlinu.
Ovo je prvi automobil ovog proizvođača koji ima monokok (samonoseću) karoseriju i koji se masovno proizvodio, a takav uspeh je postigao zahvaljujuci tačkastom varu, razvojem proizvodnih traka i razvojem novih vrsta čelika. Zbog svega toga ovaj automobil je za 180 kilograma lakši od svog prethodnika.

Paja kaže da već ima mnogo ponuda za snimanje serija i filmova, ali da o tome ne razmišlja. Jedino mu je bitno da se uskoro provoza po svojoj Šumadiji. To je kaže nagrada za sav uložen trud.


GALERIJA FOTOGRAFIJA: 


 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar