SAZDANOVIĆ za RTS: Formiraćemo privremene bolnice! (video)

Dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac kaže za RTS da će se prvi pravi efekti mera videti za dve nedelje.

„Klinički centar u Kragujevcu mora da bude spreman da izdrži povećan broj pacijenata koji zahtevaju dijagnostiku i lečenje. Mi smo ovako nešto i očekivali i pripremali se za ovakve stvari. Naš klinički centar pokriva šest regiona i u obavezi smo da pružamo pomoć i drugim regionima“, navodi Sazdanović.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata je izmenjena.

„Od lakših oblika koje smo imali u martu sada imamo pacijente sa težom kliničkom slikom. Primetili smo da je povećan broj pacijenata u ambulantama. Juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu. Više se javljaju Kragujevčani iz regiona Šumadije nego ranijih dana“, istakao je Sazdanović.

Lekari iz Kragujevca su, kaže, prvi pritekli u pomoć kolegama iz Novog Pazara.

Ističe da je ovo kao da imate partiju šaha sa virusom.

„Mi smo još pre deset dana iz ministarstva zdravlja dobili novih 15 respiratora. Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu, i povećali kapacitete za preko 20 mesta, na preko 240 mesta u ovom trenutku. Sve to skupa je samo priprema za ono što nas očekuje u narednih deset ili 15 dana. Mi smo potpuno spremni, ali sve zavisi od stanovništva. Ako postoji odgovornost prema sebi i zajednici, onda sistem može da izdrži pritiske“, napomenuo je Sazdanović.

Kada je reč o privremenim bolnicama, navodi da očekuje pozitivan odgovor iz Republičkog kriznog štaba.

(Nevenka Đelić- rts)

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.