Lobiranja oko Dašića i sastav koalicije: SVI SEM VERKA?

Iako se odluka o tome sa kim će SNS ući u koaliciju u Kragujevcu donosi 15. jula, saznaje ucentar.rs u vrhu stranke. Jedino Veroljub Verko Stevanović (73) nema šansi da participira u budućoj vlasti. Kod Nikole Dašića nož i pogača. Sledi čistka u SNS. Lobiranje biznismena bliskim Tomi Nikoliću

 

Iznenađenje koje je Nikola Dašić sa svojim timom napravio na lokalnim izborima, ostvarivši istorijski uspeh za SNS  tektonski je promenila doskorašnje stanje stvari i otvorila put ka tihoj smeni generacija na političkoj, ali i u privrednoj sceni grada.

U prilog tome govore i kalkulacije pred budući koalicioni dogovor SNS sa ostalim strankama. Za sada je jedino sigurno da će tog dogovora biti, a ko će se sve naći u budućoj gradskoj vlasti prvenstveno zavisi od apetita opozicionih stranaka i koalicija.

-Stav je da se ide na široku koaliciju u kojoj se neće naći samo Veroljub Stevanović sa svojom listom „Svi na ovu stranu“. Širok front je potreban radi perioda političke stabilizacije u centralnom gradu Šumadije i kako bi se završile započete investicije- kaže izvor u centar.rs iz vrha stranke u Beogradu.

Prema njegovim rečima, u budućoj vladi tako se teoretski mogu naći koallicija SPS-JS, „300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić”, “Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park”, “Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije)” i manjinska stranka “Kragujevačka priča i tolerancija – Boris Kovačević Šuma”.

Kod njega je nož i pogača: Nikola Dašić

SNS bi u tom slučaju kontrolisala 70 od 87 odborničkih mandata u Skupštini grada Kragujevca.

-Dašić nema problema sa izborom budućih partnera jer se svi nude da uđu u vlast. Sve zavisi od njiihovih apetita. Mnogo veći posao ga čeka u čišćenju stranačkih redova i smenjivanju direktora koji su u izbornom ciklusu nanosili ogromnu štetu stranci. Sprema se velika i detaljna čistka i neće biti milosti- kaže naš sagovornik koji je još četvrtog juna za naš portal pogodio kostur postizborne koaliciji (vidi tekst dole). Tako je i ucentar.rs dao najprecizniju analizu i predviđanje rezultata izbora.

Ovakvo stanje stvari nameću i predsedničk izbori koji će biti održani za dve godine. Prelomnica u političkoj karijeri Aleksandra Vučića, lidera SNS, zahteva mirnu i stabilnu Šumadiju.

Pored supartijaca koji su otkazali poslušnost stranci i direktno radili protiv njenih interesa u vreme izbora, Dašić se nalazi i pod udarom lobista krimogeno-privrednog lobija koji je godinama „vedrio i oblačio“ u Kragujevcu.

-Već se organizuju druženja „privrednika“ kao nedavno u selu Guberevac, gde je među gostima žargonski rečeno „bilo dve hiljade godina robije“. Tu zamku je Dašić uspeo da zaobiđe. Pitanje je da li će mu saradnju nametnuti lobisti iz Beograda ili, recimo Aranđelovca. Nedavno se zahvaljujući tamošnjem vlasniku kompanije dobropozicioniranom u akteulnom režimu, slučajno ili ne našao, u društvu kontraverznog biznismena iz Kragujevca koji je obeležio vladavinu Tomislava Nikolića u Kragujevcu. Ti biznismeni se pravdaju da moraju da sarađuju sa budućim gradonačelnikom zbog započetih poslova koje finansira država, a u njihovo ime lobiraju i neki direktori državnih firmi- kaže naš izvor dobroupućen u  postpizborna dešavanja i privredna (ne)prestrojavanja.

Sve u svemu, nož i pogača su u rukama Nikole Dašića. Kao čovek bez afera i čiste biografije, sa dva završena državna fakulteta i otac troje dece, potekao iz oficirske porodice – Dašić ima istorijsku šansu da u Kraguejvcu napravi smenu generacija koja se isčekuje poslednjih decenija.

ucentar.rs


Rezultati glasanja i koalicioni potencijal SNS

Gradska izborna komisija je proglasila konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Kragujevca održanih 21. i 28. juna 2020. godine i na osnovu njih sistemom najvećeg količnika raspodelila odborničke mandate.

Čeka se sastav nove vlasti

Izborna lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” sa osvojenih 33.256 glasova ima 46 mandata, a Izborna lista “Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu” (ZS,SPO i BS) sa 12.884 glasa ima 17 mandata. Izborna lista “Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije)” sa 2359 glasova ima tri mandata, a lista “300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić” sa 3.776 glasova ima pet mandata, dok “Kragujevačka priča i tolerancija – Boris Kovačević Šuma”, kao izborna lista nacionalnih manjina, sa 1.730 glasova ima tri mandata u Skupštini grada Kragujevca.


 

Zašto je Verko otpisan?

U SNS jedino u koaliciji u Kragujevcu nema mesta za Veroljuba Verka Stevanovića (73). Dva su razloga. Najvažniji jeste priča da je imao dogovor sa Aleksandrom Vučićem „da preuzme vlast u Kragujevcu“. Verkovi lobisti su do te mere igrali na tu kartu, da je lično glavni operativac SNS Darko Glišić morao da dođe u Kragujevac i javno na medijima demantuje „da je postojao dogovor“. I kao drugi razlog, priča se  da je posle izbornog debakla Verku krenulo naopako i u samom pokretu gde se već dve struje bore za preuzimanje kormila. Na poslednjim izborima i pored gromoglasne najave o ubedljivoj pobedi Stevanović je osvojio samo 17 mandata u lokalnom Parlamentu


povezano:

KOMENTAR Izbori u Kragujevcu-veća ponuda od potražnje!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.