I večeras protesti širom Srbije- u Kragujevcu malo ljudi!

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu i mnogim drugim gradovima okupljaju se na gradskim trgovima.

Novi Sad šetnja

Za sada je najburnije u Novom sadu gde uglavnom mlađi demonstranti tokom šetnje kroz grad uzvikuju „Revoucija“. Protest je počeo u 18 l. Pre šetnje na gradskom trgu obratili su se  aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ Nemanja Pantović, Slobodanka Ninić koja je nasilno iseljena iz stana u centru Novog Sada od strane privatnih izvršitelja i Miran Pogačar koji je danas oslobođen iz pritvora nakon što je uhapšen na protestu.

-Zahvaljujem se svima na podršci, Svi na ulice!- rekao je Pogačar uz ovacije prisutnih. posle toga je krenula šetnja. Podsetimo da su osnovni zahtevi protesta u Novom Sadu ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Građani traže i ostavke Kriznog štaba, preusmeravanje novca medicinarima i povratak na posao građana otpuštenih tokom pandemije. Pored ovoga, u juče je više puta zahtevano oslobađanje Mirana Pogačara koji je uhapšen u sredu, prvog dana protesta, kada je držao govore. Pogačar je danas oslobođen iz pritvora.

Za sada nema incindenata.

Treći dan zaredom u Nišu građani se okupljaju na protestu koji se, kao i drugim gradovima u Srbiji, održava zbog „nezadovoljstva radom vlasti i načinom na koji se bori protiv pandemije korona virusa“. Nišlije su počele okupljanje kod zgrade Skupštine.

NiŠ

Kako javljaju reporteri  https://www.juznevesti.com/ građani su blokirali ulicu Nikole Pašića i još se okupljaju, uglavnom mladi ljudi. Ove večeri, demonstranti imaju i ozvučenje, pa se tako čuje muzika, a vide se i transparenti poput „Za slobodu izbora“ i „Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečoveštvom“.

U Beogradu okupljenima ispred Skupštine Srbije mladi dele papire na koji su zahtevi za ostavkom Aleksandar Vučića, Nebojše Stefanovića i Vladimira Rebića,  prekid pregovora o statusu Kosova i Metohije, kao i prekid progona i hapšenje političkih protivnika.

Beograd

nova.rs javlja da je sve više građana dolazi ispred skupštine, sede na žardinjerama, zvižde u pištaljke, a saobraćaj je obustavljen. Neki od njih nose transparente ” Novac u zdravstvo, ne u policiju”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga”, “Ne smem ni da se razbolim”. Među okupljenima je i predsednik Demokratske stranke Zorann Lutovac.

Primetno je da je, sem u Novom Sadu mngo manje građana nego prethodnih dana. Posebno u Kraguejvcu gde u ovom trenutku ima  nekoliko desetina građana a u narednim satima saznaćemo da li su protesti pukli ili građani čekaju da prođe vrućina.

ucentar.rs

 


novi ekskluzivni snimci: Demoliranje, intervencija policije…

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.