Vojni sindikat Srbije: „IZLAZIMO NA ULICU SA NARODOM“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
VSS predvodi najmasovnije demonstracije u aprilu 2018

„Zahtevamo hitnu reakciju javnog tužilaštva, nadležnih inspekcija i Predsednika Republike, od koga tražimo da obezbedi zakonitost i poštovanje elementarnih ljudskih i radničkih sloboda i prava, a predstavnike sindikata zaštiti od kriminala i nasilja. Nasilje i silovanje prava i pravde koje sprovodi administracija odlazećeg ministra Vulina, presedan je u svetskoj i evropskoj istoriji sindikalizma i Srbije koja se sve više udaljava od slobodne i pravne države“- kađe VSS i naglašava da je „količina bezobrazluka i besmisla koje vlada u sistemu odbrane jasno pokazuje činjenica da za pad vojnog helikoptera i gubitak sedam života niko nije odgovarao, a predstavniku sindikata sude zbog toga što ispunjava svoju zakonsku dužnost“.

-Ukoliko se u Vojsci Srbije odmah ne zavede red i obezbedi poštovanje zakona i elementarnih ljudskih i radničkih prava i sloboda, bićemo prinuđeni da sami uzmemo pravdu u svoje ruke i odbranimo se od nasilja koje trpimo zadnjih pet godinaa“- kaže se u oštrom saopšenju Vojnog sindikata Srbije, najbrojnijeg i jedino reprezentativnog u Vojsci Srbije. Povod za oštru reakciju je obaveštenje  od danas da je upravni disciplinski organ Ministarstva odbrane,  u odsustvu okrivljenog, doneo „presudu“ kojom Generalnom sekretaru Vojnog sindikata Srbije, isključivo zbog zastupanja sindikata u javnosti ponovo izriče kaznu gubitka službe u Vojsci Srbije. Ovaj disciplinski sud je oličen u neustavnom Vojnom disciplinskom sudu u Novom Sadu,   u ponovljenom postupku, na nezakonit i kriminalan način, smatraju sindikalci,

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

„Apelujemo na Predsednika Republike da situaciju u kojoj se nalazimo shvati krajnje ozbiljno, a našu poruku kao izraz krajnje nužde i potrebe da branimo svoje dostojanstvo i vojničku čast i odbranićemo je, neće nam biti prvi put. Poverenje srpskih vojnika u svoju državu i vojni vrh ozbiljno je poljuljano, ukoliko se ovaj put ništa ne preduzme posledice mogu biti nesagledive“, upozorava VSS.

U saoptenju se konstauje da je „stanje u Vojsci Srbije katastrofalno, da došlo je do tačke ključanja i nije ni blizu onom kako ga predstavlja Aleksandar Vulin, pa su više nego jasni njegovi motivi da vrši nasilje i krivična dela nad predstavnicima najvećeg i jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije koji na probleme ukazuju, a što je i osnovna uloga sindikata“.

-U vezi sa nastalom situacijim Upravni odbor VSS održaće hitnu sednicu na kojoj će se razmotriti predlozi članstva da se narednih dana održe javni protesti pripadnika Vojske Srbije, na kojima će se javnosti ukazati na sve probleme u kojima se u ovom trenutku nalazi naša vojska- kaže se u saopštenju VSS.

ucentar.rs


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar