Svaka čast! Dobili sredstva za projekt među 17 zemalja! Kreću u borbu protiv korone

Na ovaj konkurs, posebno posvećen borbi protiv virusa COVID-19, pristiglo je nekoliko hiljada prijava iz 17 evropskih zemalja. Za finansiranje je odabrano najboljih 22 predloga, od čega je Univerzitet u Kragujevcu jedina institucija iz Srbije koja je dobila ovaj grant.

Univerzitet u Kragujevcu počinje sa realizacijom projekta „USE OF REGRESSIVE ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND MACHINE LEARNING METHODS IN MODELLING OF COVID-19 SPREAD – COVIDAI”
-Univerzitet u Kragujevcu, zajedno sa Univerzitetom u Rijeci i Kliničko-bolničkim centrom u Rijeci, započinje realizaciju projekta odobrenog od strane Centralne evropske inicijative (CEI) pod nazivom „USE OF REGRESSIVE ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) AND MACHINE LEARNING (ML) METHODS IN MODELLING OF COVID-19 SPREAD – COVIDAI”.
Koristeći nove IT tehnologije, veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML), projekat COVIDAI će pomoći u borbi i smanjenju efekata pandemije virusa korona uz pomoć medicinskih podataka-kaže prof dr Nenad Filipović. rektor Univerziteta u Kragujevca. Prema njegovim rečima, osnovni cilj projekta jeste izdrada odgovarajućih regresionih modela za procenu infekcije COVID-19 među obolelima, preminulima i onima koji su se oporavili od virusa.
-Sredstva je obezbedila Centralna evropska inicijativa osnovana 1989. godine kao regionalna organizacija posvećena podršci evropske integracije i održivom razvoju kroz saradnju zemalja članica i Evropske unije, međunarodnih i regionalnih organizacija i drugih javnih i privatnih institucija i nevladinih organizacija. Članice CEI su brojne zemlje Centrale Evrope poput Italije, Hrvatske, Moldavije, Srbije, Češke, Mađarske, Slovenije…- kaže rektor Filipović.
Na ovaj konkurs, posebno posvećen borbi protiv virusa COVID-19, pristiglo je nekoliko hiljada prijava iz 17 evropskih zemalja.

ucentar.rs


Rektor Filipović: Školarine za fakultete se ne menjaju!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.