DOSIJE: „FONDACIJA Dragica Nikolić“ (5)- Donatoru posao od 14 miliona evra

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vladavinu Nikolića u Kragujevcu obeležilo je prijateljstvo sa Goranom Kojovićem-Kojom. Od čoveka koji je kao optuženi za silovanje punio novinske strane srpske štampe, „oslobođeni“ Koja postaje važan igrač u svim državnim poslovima u gradu. Upravo je preduzeće „Jezero“ bilo podizvođač na propalom poslu izgradnje Centra izvrsnosti vrednom 14 miliona evra. Nosilac posla i drugi donator Fondacije- bankrotirao!

 

Na tabli u porodilštu Kliničkog centra „Kragujevac“, Fondacija „Dragica Nikolić“ zahvaljuje se donatorima i sponzorima zato što su pomogli projekat rekonstrukcije. U središtu table je logotip preduzeća „Jezero“, čiji je vlasnik i direktor dugo godina bio zapravo Goran Kojović. Tu negde objavljeno je da je -donator Fondacije i preduzeće „Banković“ iz Surdulice.

Polaganje kamena temeljca 2016

Upravo je  ovo preduzeće dobilo posao izgradnje Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, čije započete zidine  i dan danas zjape nedovršene i u korovu.

Ali krenimo redom. Izgradnja objekta Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, počela je u decembru 2015. godine. Kamen temeljac položen je 25. januara 2016. godine. Planirana je izgradnja objekta površine 11.500 kvadratnih metara, koji se nalazi u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Centar je trebalo da radi u sastavu Fakulteta medicinskih nauka.

Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu. Tadašnji rektor Univerziteta Nebojša Arsenijević rekao je da je preduzeće „Banković“ bilo jedini ponuđač na tenderu i da je na osnovu toga dobilo posao. Ali umesto da Kragujevac, prema ugovoru, u aprilu 2017.godine dobije projekt od nacionalnog značaja, koji je finansiran kreditom iz Evrope- krenuli su problemi… Rokovi počinju da se probijaju..

KG Skadar na Bojani- Centar izvrsnosti

-Rok je do sada produžavan dva puta. Grubi građevinski radovi su gotovi, sada se radi na uređenju unutrašnjeg dela ova tri objekta koja su povezana u jednu celinu. Ja očekujem da će Centar biti pušten u rad tokom 2018.godine. Sada se obavljaju pripreme za raspisivanje tendera za nameštaj i opremu“- prenose svojevremenu izjavu mediji rektora Nebojše Arsenijevića.

Upravo te građevinske radove koje pominje rektor Arsenijević, kao podizvođač dobilo je preduzeće „Jezero“, iza koga stoji Goran Kojović- Koja. Slučajno ili ne, na polaganju kamena temeljca nastala je i fotografija gde, tik, jedan pored drugog stoje upravo rektor Arsenijević, Goran Kojović i tadašnji predsednik Tomislav Nikolić!

Tomin šou- „sahranio“ vremensku kapsulu

„Sve što radimo radimo za našu decu. Sve manje dece se rađa, bračni parovi se sve češće obraćaju lekarima i rešenje traže u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, sa srpskom prošlošću i srpskom budućnošću. To me je vodilo da se zalažem da se ovakav centar izgradi u Kragujevcu, jer nije sve Beograd“- imao je svoj šou 25. januara 2015.godine, Toma na polaganju kamena temeljca „kragujevačkog Skadra na Bojani“, kada je stavljao vremenski kapsulu i pričao da će „se tako sačuvati karakteristike srpskog naroda“.

Sve u svemu prošle godine raskinut je ugovor sa preduzećem „Banković“, koje je u međuvremenu bankrotiralo. Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se radovi okončati do novembra – od čega teško da će nešto biti.

Nikada nije razjašnjeno koliko je novaca već prebačeno preduzeću „Banković“, (prema nekim izvorima deset miliona evra!?), niti koliki je kolač u toj priči odvojen za preduzeće „Jezero“ čiji je vlasnik bio Goran Kojović, prijatelj i saradnik porodice Nikolić.


Šta je Kragujevac trebalo da dobije?

Postoji realna pretnja da zbog svega oko igradnje-Centar izvrsnosti bude izgrađen na nekom drugom mestu i tako Kragujevac i Šumadija ostanu bez projekta koje ima ne samo nacionalni- već i regionalni značaj! U okviru Centr trebalo je da se nalazi i Centri za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, zatim za funkcionalno istraživanje, za morfološka istraživanja, za klinička i epidemiološka istraživanja, za istraživanje u stomatologiji, Vivarijum, kao i Banka matičnih ćelija.


Gge god je Fondacija tu je bio i „Banković“

Građevinsko preduzeće „Banković“ radilo je gotovo sve objekte za Fondaciju „Dragica Nikolić” u Kragujevcu- Kreativni park, Ambulanta u Šumaricama, porodilište u Kragujevcu, ali i gotovo svih projekata koje je ova fondacija proteklih godina radila.

(nastaviće se)


DOSIJE FONDACIJA (IV) Dobročinitelji ili profiteri?


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar