DOSIJE: „FONDACIJA Dragica Nikolić“ (5)- Donatoru posao od 14 miliona evra

Vladavinu Nikolića u Kragujevcu obeležilo je prijateljstvo sa Goranom Kojovićem-Kojom. Od čoveka koji je kao optuženi za silovanje punio novinske strane srpske štampe, „oslobođeni“ Koja postaje važan igrač u svim državnim poslovima u gradu. Upravo je preduzeće „Jezero“ bilo podizvođač na propalom poslu izgradnje Centra izvrsnosti vrednom 14 miliona evra. Nosilac posla i drugi donator Fondacije- bankrotirao!

 

Na tabli u porodilštu Kliničkog centra „Kragujevac“, Fondacija „Dragica Nikolić“ zahvaljuje se donatorima i sponzorima zato što su pomogli projekat rekonstrukcije. U središtu table je logotip preduzeća „Jezero“, čiji je vlasnik i direktor dugo godina bio zapravo Goran Kojović. Tu negde objavljeno je da je -donator Fondacije i preduzeće „Banković“ iz Surdulice.

Polaganje kamena temeljca 2016

Upravo je  ovo preduzeće dobilo posao izgradnje Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, čije započete zidine  i dan danas zjape nedovršene i u korovu.

Ali krenimo redom. Izgradnja objekta Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, počela je u decembru 2015. godine. Kamen temeljac položen je 25. januara 2016. godine. Planirana je izgradnja objekta površine 11.500 kvadratnih metara, koji se nalazi u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Centar je trebalo da radi u sastavu Fakulteta medicinskih nauka.

Vrednost ove investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu. Tadašnji rektor Univerziteta Nebojša Arsenijević rekao je da je preduzeće „Banković“ bilo jedini ponuđač na tenderu i da je na osnovu toga dobilo posao. Ali umesto da Kragujevac, prema ugovoru, u aprilu 2017.godine dobije projekt od nacionalnog značaja, koji je finansiran kreditom iz Evrope- krenuli su problemi… Rokovi počinju da se probijaju..

KG Skadar na Bojani- Centar izvrsnosti

-Rok je do sada produžavan dva puta. Grubi građevinski radovi su gotovi, sada se radi na uređenju unutrašnjeg dela ova tri objekta koja su povezana u jednu celinu. Ja očekujem da će Centar biti pušten u rad tokom 2018.godine. Sada se obavljaju pripreme za raspisivanje tendera za nameštaj i opremu“- prenose svojevremenu izjavu mediji rektora Nebojše Arsenijevića.

Upravo te građevinske radove koje pominje rektor Arsenijević, kao podizvođač dobilo je preduzeće „Jezero“, iza koga stoji Goran Kojović- Koja. Slučajno ili ne, na polaganju kamena temeljca nastala je i fotografija gde, tik, jedan pored drugog stoje upravo rektor Arsenijević, Goran Kojović i tadašnji predsednik Tomislav Nikolić!

Tomin šou- „sahranio“ vremensku kapsulu

„Sve što radimo radimo za našu decu. Sve manje dece se rađa, bračni parovi se sve češće obraćaju lekarima i rešenje traže u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, sa srpskom prošlošću i srpskom budućnošću. To me je vodilo da se zalažem da se ovakav centar izgradi u Kragujevcu, jer nije sve Beograd“- imao je svoj šou 25. januara 2015.godine, Toma na polaganju kamena temeljca „kragujevačkog Skadra na Bojani“, kada je stavljao vremenski kapsulu i pričao da će „se tako sačuvati karakteristike srpskog naroda“.

Sve u svemu prošle godine raskinut je ugovor sa preduzećem „Banković“, koje je u međuvremenu bankrotiralo. Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se radovi okončati do novembra – od čega teško da će nešto biti.

Nikada nije razjašnjeno koliko je novaca već prebačeno preduzeću „Banković“, (prema nekim izvorima deset miliona evra!?), niti koliki je kolač u toj priči odvojen za preduzeće „Jezero“ čiji je vlasnik bio Goran Kojović, prijatelj i saradnik porodice Nikolić.


Šta je Kragujevac trebalo da dobije?

Postoji realna pretnja da zbog svega oko igradnje-Centar izvrsnosti bude izgrađen na nekom drugom mestu i tako Kragujevac i Šumadija ostanu bez projekta koje ima ne samo nacionalni- već i regionalni značaj! U okviru Centr trebalo je da se nalazi i Centri za istraživanje matičnih ćelija, za molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, zatim za funkcionalno istraživanje, za morfološka istraživanja, za klinička i epidemiološka istraživanja, za istraživanje u stomatologiji, Vivarijum, kao i Banka matičnih ćelija.


Gge god je Fondacija tu je bio i „Banković“

Građevinsko preduzeće „Banković“ radilo je gotovo sve objekte za Fondaciju „Dragica Nikolić” u Kragujevcu- Kreativni park, Ambulanta u Šumaricama, porodilište u Kragujevcu, ali i gotovo svih projekata koje je ova fondacija proteklih godina radila.

(nastaviće se)


DOSIJE FONDACIJA (IV) Dobročinitelji ili profiteri?


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.