Kamen temeljac u Košutnjaku za najsavremniji dom u Srbiji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U prisustvu sveštenika SPC osvećeni su temelji najsavremenijeg staračkog doma koji se gradu u Srbiji. Ovaj projekat u Kragujevcu, zaposliće 50 ljudi, a imaće bazen sa slanom vodom za rehabilaticiju, homeopatski vrt, fontanu, staklenik i mini zoo vrt sa egzotičnim vrstama ptica o kojima će brinuti korisnici

„Kad se udruže Šuamdinci i Švajcarci“- dovoljno je ilustrativan naslov iz nacionalne štampe o trenutno najvećem projektu ovog tipa u Srbiiji. Stručnjaci kantona Bazel iz Švajcarske i privrednici iz centralnog grada Šumadije, otpočeli su izgradnju najsavremenijeg staračkog doma na Balkanu. Dom je namenjen uglavnom stranim korisnicima i biće završen krajem ove godine.

Osvećenje temelja

– Duže vreme smo analizirali šta Srbija može da ponudi razvijenim zemljama u Evropi. Kvalitet obučenosti naših zdravstvenih radnika, prirodne lepote, ali i ekonomičnost otvorili su nam put da ovo bude samo početak razvijanja ovog vida privredne delatnosti – kaže Marija Đelić, direktor projekta. Prema njenim rečima putem franšize primenjeni su evropski standardi u izgradnji i opremanju objekata kao i pružanju usluga“.

– Poznato je da su se švajcarske ustanove dokazale kao jedne od vodećih u svetu u oblasti socijalne zaštite i pružanju nege starim licima. Iako je starački dom zbog velikog interesovanja namenjen pre svega stranim i našim korisnicima koji su živeli i radili u inostranstvu, menadžment firme je doneo odluku da 40 mesta bude rezervisano i za korisnike iz Srbije – kaže Đelić.

Dom se gradi na lokaciji – Košutnjačko brdo. Ovo mesto, zbog svog prirodnog okruženja, na rubu Košutnjačke šume, smatra se „plućima grada“ površine od 100 hektara, iako se nalazi samo na tri kilometara od gradskog jezgra.

Marija Đelić, direkror projekta

Planirana je izgradnja objekta od dve hiljade kvadrata sa 48 komfornih soba predviđenim za smeštaj 100 korisnika. Sobe su opremljene svim potrebnim savremenim medicinskim pomagalima. U objektu korisnicima će biti na raspolaganju restoran sa zastakljenom baštom i savremenom kuhinjom po HACCP standardu, više sala za interakciju,  radionice, kao i sala za vežbanje i rehabilitaciju korisnika opremljenom sa najmodernijim uređajima za pružanje fizikalne terapije.

Sobe sa pet zvezdica

Taskođe, u dvorištu će pored uređenog prostora za sedenje na otvorenom, bazena sa slanom vodom za rehabilaticiju biti dostupan i homeopatski vrt, fontana, staklenik i mini zoo vrt sa egzotičnim vrstama ptica o kojima će brinuti korisnici.

– Vrlo je važno da se istakne obučenost medicinskog i nemedicinskog osoblja u ovoj ustanovi koje pruža stalnu negu i pažnju tokom 24 sata, 365 dana u godini.  Naši medicinski radnici dokazali su svoju stručnost širom sveta, a važan je i aspekt da se otvara 50 novih radnih mesta u trenutku kada oni odlaze iz Srbije  – kaže direktor Đelić.


video prilog sa polaganja kamena temeljca za najsavremeniji dom u Srbiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar