Tuga u Čačku i Srbiji zbog smrti rođene braće od korona virusa!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

– Bili ste momci velikog srca i čiste duše. U ovom vremenu pravi primer i ponos. Znali ste da cenite, poštujete i pomažete sve nas u okruženju. Surova sudbina vas je uzela i odvela na put bez povratka. Niste uspeli da pobedite nevidljivog neprijatelja, a uvek ste bili veliki borci i patriote. Naša ulica je bila ponosna na vas. Na Raša koji je školovao brata i brinuo o roditeljima, na Stefana koji je bio uzoran đak, koji je učenjem i disciplinom došao do doktorskih studija koje je završio u Americi i došao kući da bude ponos bratu i ocu. Svima nama- kaže se na početku pisma komšija braće  Đokić Radoša (35) i Stefana (26),  čija je smrt i dalje galvna tema u Srbiji. Njih dvojica preminula su od korona virusa za samo deset  dana. Čačani i komšije ne mogu da dođu k sebi od tuge, šoka, tragediej kakva se ne pamti u ovom gradu.

Čačni traže odgovore za smrt braće

-Trebalo je svi zajedno da to proslavimo, da se radujemo vašim budućim uspesima. Sve je stalo, otišli ste na neko bolje mesto. Ovde je ostala praznina. Naša dužnost nije da tugujemo, vi to ne bi voleli. Naša dužnost je da vas spominjemo po dobru i budemo ponosni na vas. Voleli bi da vas ispratimo kako zaslužujete, ali nismo u mogućnosti. Neka ovo bude poslednji pozdrav i veliko hvala za sve. Neka vas anđeli čuvaju. Bićete večno u našim srcima- oprostili su se komšije.

Stariji Radoš (35), preminuo je prvog jula od teške upale pluća izazvane korona virusom. Stefan (26) takođe od iste bolest, i to deset dana posle brata. Oboleo je  i njihov otaqc koji se nalazi u bolnici.

Stefan je u Čačak došao krajem juna iz Čikaga, gde poslednjih godinu dana živi i radi, kako bi obišao grob majke koja je preminula pre šest meseci, jer u trenutku sahrane nije mogao da dođe iz SAD.

pokojni Stefan Đokić

“Stefan je imao odličan posao u Ilinoisu. Bio je veoma perspektivan mladić. Sećam se da sam sa pokojnim Radošem pričao kako ćemo jednom otići kod njega na odmor. Nestali su obojica za deset dana. Kakav užas”, kaže njihov prijatelj za Nova.rs.

„Dve interne komisije – Doma zdravlja i ovdašnje bolnice, po nalogu Ministarstva zdravlja, ispitivale su sve okolnosti pod kojima je nastupila smrt starijeg brata, pošto je bilo pritužbi da nije bilo testova kada se Radoš javljao u laboratoriju Doma zdravlja. Tročlana Komisija Doma zdravlja konstatovala je, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i protokol za pacijenta Radoša Đokića, da su “ispoštovane sve dijagnostičko-terapijske procedure”, pišu Novosti.

U izveštaju je naglašeno da je “uvidom u protokole pacijenata u službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja (protokol za laboratorijske analize i protokol za serološko testiranje za kovid) utvrđeno da pacijent Radoš Đokić nije protokolisan od 25.6. do 29.6.2020. godine”. Komisija je zaključila da “nije bilo stručne greške ni propusta u zbrinjavanju pacijenta Radoša Đokića na nivou primarne zdravstvene zaštite”.

– To zapravo znači da se pacijet nije javljao u laboratoriju naše ustanove. On se tri puta javljao lekarima u Domu zdravlja, i to 25, potom 28, pa 29. juna u ambulantu u Preljini, gde je izabran lekar njegovog oca, za čije lekove j

Bolnica u Čačku tvrdi da je sve bilo u redu

e došao tada, pa je i sam pregledan. Prvi put je dobio antibiotike, drugi put mu je doktor dao uput za laboratoriju i brzi test, a isto je uradila i koleginica prilikom njegovog trećeg javljanja, odnosno ponovila upute – rekao je za „Novosti“ dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja.

– To što je konstatovano da nije protokolisan u protokole pacijenata u službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja znači da se on nije javljao u našoj laboratoriji, jer, i da se dogodilo da nije bilo testova u jednom trenutku, u drugom bi ga bilo, a i sigurno bi uradio laboratoriju na osnovu bi koje lekar mogao mnogo toga da zaključi.

Ono što se za sada može čuti Radošu je urađen PCR test tek po prijemu u čačansku bolnicu, a rezultati su stigli dan posle njegove smrti i pokazali su da je bio pozitivan. Njegov brat Stefan je prve siptome bolesti osetio dan nakon Radoševe sahrane, a otac par dana kasnije. Posle nekoliko dana su hospitalizovani, a Stefan je odmah zbog teške kliničke slike transportovan u Beograd, gde je, nažalost, preminuo. Otac braće Đokić – Z. Đ. i dalje se nalazi u čačanskoj bolnici, takođe oboleo od korona virusa, ali je stabilno i nije na respiratoru, pišu Novosti.


Istraga nadležnih inspekcija

Porodica Đokić je posle Radoševe smrti saopštila da nije znala da je on oboleo od korona virusa, da su o tome saznali iz medija i da Radoš  nije na vreme testiran, iako je to sam tražio jer je imao simptome zaraze,-ali su mu u zdravstvenim ustanovama rekli da nemaju testova,  piše beogradska štampa. Ipak, o svemu će, međutim, poslednju reč dati Ministasrtvo zdravlja. Šef odseka za zdravstvenu inspekciju u Čačku Zoran Ševarlić primio je izveštaj Komisije Doma zdravlja. Oko dvadesetak Čačana protestvovalo je ispre Gradske kuće, zbog smrti braće


video: Protest građana u Čačku 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar