Krivična za direktora Nemanju Dimitrijevića zbog urušavanja Tržnica u Kragujevcu

„Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu danas je podneo krivičnu prijavu protiv Nemanje Dimitrijevića, direktora JKP Šumadija kao i protiv dva NN lica zbog urušavanja dela stare gradske Tržnice“, saopšteno je iz gradskog odbora Narodne stranke..

Urušeni zid Tržnica

„Krivična prijava nadležnom tužilaštvu je podneta protiv Nemanje Dimitrijevića, zakonskog zastupnika JKP Šumadija, investitoru radova na rekonstrukciji zgrade gradske tržnice. Takođe podneta je i protiv NN lica, odgovornog izvođača radova na rekonstrukciji zgrade gradske tržnice kao i protiv NN lica, angažovanog za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na rekonstrukciji“- rekao je Boris Herman predsednik GO Narodne stranke u Kragujevcu.

Herman je rekao da se krivična prijava podnosi zbog sumnje da su tokom 2019. i 2020. godine prilikom projektovanja i izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji navedena lica postupala suprotno propisima i tehničkim pravilima i time izazvali opasnost za život i telo ljudi i za imovinu u većem obimu. „Postoji sumnja da, prilikom izrade projektno-tehničke dokumentacije, izvođenja radova i vršenja poslova nadzora nad radovima nisu bili propisno izrađeni elaborat zaštite susednog objekta – zgrade Tržnice, kao ni geomehanički elaborat kojim bi se potvrdilo da je bezbedno graditi ukopani objekat na toj lokaciji“ rekao je Herman i dodao da je na taj način bila ugrožena statička stabilnost objekta što je i dovela do urušavanja dela Tržnice 06.07.2020. godine.

Krivična prijava protiv direktora JKP „Šumadija“ Nemanje Dimitrijevića

„Ovom krivičnom prijavom od nadležnog tužilaštva tražimo odgovor da li se prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji gradske tržnice odstupilo od urbanističkih uslova gradnje a što je za posledicu imalo urušavanje dela zida objekta od posebne vrednosti koji je važan deo kulturno-graditeljskog nasleđa Kragujevca i predmet posebne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, rekao je Herman.

U Gradskom odboru Narodne stranke u Kragujevcu izražavaju sumnju da prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji gradske tržnice nisu ispoštovana pravila struke u smislu važećih standarda i tehničkih propisa a što proizilazi iz postupka izdavanja dozvole koji je prethodio radovima i javno je dostupan preko portala centralne evidencije objedinjene procedure.

„Ukazujemo da se bez detaljnih inženjerisko-geoloških istraživanja terena i geostatičkih proračuna prilikom gradnje podzemne garaže nije mogao obezbediti temelj susednog objekta tj zgrade gradske tržnice“ rekao je Herman i dodao da je to upravo suština zahteva za geomehaničkim elaboratom i urbanističkim projektom a koji od investitora, kako se sumnja, nije zahtevan nakon izmene lokacijskih uslova i promena plana detaljne regulacije.

ucentar.rs foto:ns


trenutak urušavanja zida Tržnice u Kragujevcu 


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.