Ministar Vulin obišao Kovid bolnicu u Kragujevcu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas privremenu bolnicu koja je formirana u prostoru Šumadija sajma u Kragujevcu, gde je imao priliku da se uveri da se opremanje te privremene bolnice u kojoj će se lečiti pacijenti oboleli od Kovid-19 odvija po planu, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Ministar Vulin je istakao da je Vojska Srbije na raspolaganju svojoj zemlji i u skladu sa uputstvima Kriznog štaba koji je formirala Vlada Republike Srbije, vojska je tu da postavi privremene kovid bolnice gde god da je to potrebno i gde se oceni da ima svrhe.

– U prvom talasu pandemije, kada je vojska postavljala slične bolnice, to je spasilo i zaštitilo naš zdavstveni sistem od preopterećenja i pucanja, zato što su svi oni pacijenti koji nisu morali da budu u bolnici, bili su u privremenim bolnicama. Sada, kao što vidite, na osnovu tog iskustva, radimo to ponovo, nadajući se da sve to neće biti potrebno i da ćemo i pre toga uspeti da obuzdamo pandemiju – istakao je ministar Vulin.

Zamenik komandanta 310. samohodnog raketnog diviziona za PVD 250. raketne brigade za PVD major Igor Vidanović, rekao je da su „pripadnici te jedinice angažovani su na zadatku formiranja privremene kovid bolnice u Kragujevcu“.

major Igor Vidanović

– Ujedno je 310. samohodni raketni divizion i komanda Garnizona grada Kragujevca, pa je i u prethodnom periodu, kao i danas, aktivno učestvovao u pružanju pomoći i podrške civilnim organima vlasti – naglasio je major Vidanović ističući da su pripadici vojske tu da pomognu građanima naše zemlje u borbi protiv pandemije, posebno ukazujući na dobru saradnju sa organima lokalne vlasti.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Ivice Momčilovića, Kragujevac je jedan od prvih gradova koji je uveo vanrednu situaciju zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika

– Trenutno je situacija u Kragujevcu ozbiljna, ali je držimo pod kontrolom. Zahvaljujemo našem Kliničkom centru, Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja Kragujevac, a naravno i Vojsci Srbije koja nam pomaže u ovom kriznom periodu i sada tokom formiranja privremene kovid bolnice. Situacija u Kragujevcu je takva da na dnevnom nivou imamo između 30 i 60 novozaraženih i taj broj ne raste. Nadamo se da će uskoro doći do smanjenja broja zaraženih usled uvedenih epidemiloških mera, a do tada mi smo spremni i tu smo da pomognemo svim našim građanima – rekao je Momčilović.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je da je privremena bolnica „Šumadija sajam“ deo Infektivne klinike i da će biti opremljena sa 150 do 170 mesta za pacijente koji izlaze iz Kliničkog centra Kragujevac, ali koji nisu za kućnu negu.

Predrag Sazdanović, direktor KCK

– To je prva grupa pacijenata, a za drugu grupu pacijenata ćemo da pokušamo da sprečimo takozvano horizontalno širenje infekcije u porodicama, odnosno da pacijenti pozitivni na Kovid-19 ovde budu hospitalizovani, da dobiju adekvatnu medicinsku negu i terapiju i da tu vrstu samoizolacije pretvorimo u izolaciju kako oni ne bi bili novi izvori širenja zaraze – rekao je dr Sazdanović i dodao da su pripreme pri kraju i da će privremena bolnica početi s radom za dan dva, ukoliko bude bilo potrebno.

 

– Epidemiološka situacija je veoma ozbiljna. U Klinički centar Kragujevac pristižu pacijenti iz svih okolnih bolnica, a Kragujevac i Šumadija imaju više od 1.300 kovid pozitivnih pacijenata. Svi su oni potencijalni pacijenti i Kliničkog centra Kragujevac i ove privremene bolnice i zato smo primorani da je napravimo što smo danas uspešno i završili. Bez Ministarstva odbrane ovo bi bilo nemoguće izvesti. Ministarstvo odbrane je kao i u svim drugim kriznim situacijama uvek pomagalo i zdravstvenom sistemu i narodu Srbije. To je nešto što svi znamo i što uvek treba da naglasimo. U ovoj privremenoj bolnici radiće lekari i tehničari iz Doma zdravlja Kragujevac, Medicine rada „Zastava“, domova zdravlja Topola, Rača, Batočina, Lapovo, svi zajedno ćemo pomoći da lakše oboleli pacijenti što pre ozdrave i odu kući. Planirano je da radi 20 lekara i 38 tehničara, ali će njihov broj biti veći ukoliko i broj pacijenata bude veći u privremenoj bolnici „Šumadija sajam“ – rekao je dr Sazdanović.

Obilasku su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Tiosav Janković, kao i predstavnici institucija grada Kragujevca.

ucentar.rs foto: min odbrane


video min.o.

 


Aleksandar Vulin, ministar odbranemajor Igor Vidanović, Zamenik komandanta 310. samohodnog raketnog divizionaIvica Momčilovć, zamenik gradonačelnika KragujevcaPredrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra „Kragujevac“

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar