RUSI PRONAŠLI VAKCINU PROTIV KORONE!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prva ruska vakcina protiv koronavirusa COVID-19 je spremna, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U toku je završna faza njenog kliničkog istraživanja. Vojnog odseka i Nacionalnog istraživačkog centra „N.F. Gamalei“. Prema rezultatima, svi dobrovoljci koji su testirali vakcinu razvili su imunitet na virus.

 

„Prva vakcina protiv koronavirusne infekcije u zemlji spremna je u Rusiji“, izjavio je prvi zamenik ministra odbrane Ruslan Csalikov, prenosi Gazeta intervjuu dat časopisima „Argumenti“ i „Fakti“. Vojni specijalci i naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra „ N.F. Gamalei“ izveli su testove u bazi Glavne vojne kliničke bolnice „N.N. Burdenko“. Druga grupa od 20 dobrovoljaca otpuštena je ujutro 20. jula. Prema protokolu, pre toga su prošli završni pregled i položili kontrolne pretrage krvi.

„Dostupni rezultati ispitivanja nedvosmisleno pokazuju razvoj imunog odgovora kod svih dobrovoljaca kao rezultat vakcinacije“ – navode u vojnim krugovima. Prema ministarstvu, dobrovoljci nisu pokazali nikakve nuspojave, komplikacije ili neželjene reakcije. Ni zdravstvenih pritužbi nije bilo.

Istraživanja vodi Ministarstvo odbrane Rusije

„Da bi potvrdili postignuti pozitivan efekat, bezbednost i podnošljivost vakcine, svi dobrovoljci 42. dan nakon prve vakcinacije ponovo će proći kontrolni pregled“, saopštili su iz ministarstva. Istog meseca, nakon dobijanja dozvola, održana su i klinička ispitivanja tečnih i smrznutih vakcina, koje je razvio institut „N.F. Gamalei“ zajedno sa Federalnom državnom budžetskom institucijom „48 Central Research Institute“ Ministarstva odbrane.

Tečna vakcina ispitana je u Glavnoj vojnoj kliničkoj bolnici na 43 dobrovoljca, a takozvana „ledenica“ – na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu „I.M. Sechenov“, takođe na 43 dobrovoljca.

Rezultate kliničkih ispitivanja vakcine na dobrovoljcima sumirao je član dopisnik Ruske akademije nauka, doktor bioloških nauka, profesor, pukovnik Medicinske službe Sergej Borisevič.

Naučnici i dalje imaju ogroman posao oko analitičkog rada, pripreme završnih izveštaja, predstavljanja rezultata, državne registracije preparata za vakcinu. Ali sada dostupni analitički podaci potvrđuju da su kao rezultat vakcinacije dobrovoljci identifikovali neophodna antitela na koronavirus, a komponente vakcine su sigurne i ljudi ih dobro podnose „, rekao je Borisevič za list „Krasnaja Zvezda“.

Elena Smoliarchuk

Elena Smoliarchuk, šefica Centra za klinička istraživanja lekova na Univerzitetu Sechenov, rekla je „da se imunitet pojavljuje u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije“.

„Međutim, pitanje koliko dugo će nakon vakcinacije imunitet ostati otvoren“ -naglasila je Elena, i sitakla da će „faza kliničkih istraživanja codgovoriti na to“, prenose RIA Novosti.

Prema rečima šefa ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kirilla Dmitrieva, ako se klinička ispitivanja domaće vakcine protiv koronavirusa uspešno završe, Rusija bi do kraja 2020. godine mogla da proizvede i isporuči više od 200 miliona doza leka.

„Očekujemo da ćemo do kraja godine dostići količinu do 200 miliona doza. 30 miliona doza biće proizvedeno u Rusiji, a ostatak – uz pomoć međunarodnih partnerstava širom sveta “, rekao je Dmitriev u intervjuu za Stopkoronavirus.rf.

Prema procenama fonda, do kraja 2021. godine u svetu će biti stvoreno više od 3 milijarde doza vakcine protiv COVID-19.

ucentar.rs-gazeta-foto: tass-printscreen


Ko je naučnik koji vodi istraživanja?

 

Pukovnik Sergej Vladimirovič Borisevič

Pukovnik Sergej Vladimirovič Borisevič,  rođen je 9. marta 1967. godine u  mestu Berdičev, Žitomirska oblast. Velika je nada ruske Akademije nauka, čiji je dopisni član. Vojni biolog i epidemiolog, 1984. završio je srednju školu sa zlatnom medaljom, a 1990. diplomirao je  na Vojnomedicinskoj akademiji “S.M. Kirova”. Po završetku akademije radio je u Istraživačkom institutu za mikrobiologiju Ministarstva odbrane SSSR-a (sada Institut za mikrobiologiju Ministarstva odbrane Ruske Federacije), napredujući od mlađeg istraživača u odeljenju za opasne virusne infekcije virološkog centra do šefa instituta (od 2011). 1997. odbranio je doktorsku tezu posvećenu proučavanju zaostale virulencije rekombinantnih sojeva virusa vakcine. 2009. godine – odbranio je doktorsku disertaciju o problemu proučavanja bioloških svojstava uzročnika groznice zapadnog Nila i razvoju sredstava za prevenciju, dijagnostiku i lečenje istoimene bolesti. Godine 2016. izabran je za dopisnog člana Ruske akademije nauka. Stručnjak za formiranje antiepidemijskih pravila pri radu sa patogenima posebno opasnih i egzotičnih zaraznih bolesti. Formirao je mobilne dijagnostičke grupe Centra za specijalnu laboratorijsku dijagnostiku (CSLD) posebno opasnih i egzotičnih zaraznih bolesti Federalne službe za nadzor prava potrošača i ljudskog blagostanja i Ministarstva odbrane Ruske Federacije, a uz njegovo direktno učešće postmortematska dijagnostika besnila organizovana je na osnovu CSLD. Sprovodi istraživanja u razvoju sredstava za zaštitu od opasnih i egzotičnih virusnih i raketnih zaraznih bolesti. Autor i koautor preko 310 naučnih radova, uključujući dve monografije, per priručnika, smernica, 12 patenata…

 
 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar