Već 1206 lekara traži smenu Kriznog štaba!

„Tražimo:

– da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,

– da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

– nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

– da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini“- stoji u otvorenom pismu koje je potpisalo sada već 1206 lekara iz cele Srbije.

– da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

– da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Ovo su zahtevi doktora koji su uputili otovoreno pismo Vladi Srbije sa sajta „Ujedinjeni protiv kovida“.

U svom otvorenom pismu lekari kažu da je „potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima“.

– Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19- tvrde potpisnici .

Darija razbesnela lekare

U trenutku kada je na sajtu „Ujedinjeni protiv kovida“ iza pisma  svojim potpisom stao 331 lekar, reagovala je dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da su neki od potpisnika kontaktirali Ministarstvo zdravlja, tražeći da se njihovo ime povuče sa tog spiska jer im, kako Kisić Tepavčević kaže, nije bilo tačno predočeno šta tačno potpisuju.

„Na žalost ne vidim imena koja su kompetentna u oblasti zaraznih bolesti, više od polovine radi u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama. Pozivamo sve osobe koje su kompetentne u ovoj oblasti da ukoliko misle da žele i mogu da pruže svoj doprinos, da nam se pridruže“, navela je članica Kriznog štaba.

Posle te izjave broj potpisnika otvorenog pisma je porastao na 750.

Ovom temom juče se se bavili i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Lončar je rekao  „da je trenutno najpotrebnije jedinstvo i podrška ljudima iz Kriznog štaba i svima koji učestvuju u borbi protiv korone“ i da  „nije vreme za politiku“ jer, kako kaže, na spisku potpisnika „ima ljudi koji su oličenje politike“.

„Scenario je da na ovo treba da se uvežu oni koji su loše prošli na izborima, oni koji su organizovali proteste, da bi ispravili svoje greške“, smatra ministar zdravlja.

Aleksandar Vučić na RTS

Aleksandar Vučić je sinoć gostujući na RTS, govoreći o otvorenom pismu u kojem su lekari okupljeni u grupu “Ujedinjeni protiv kovida” zatražili smenu Kriznog štaba, rekao da se tu govori o “iživljavanju nad najboljima od nas”.

“Znate li nekog boljeg doktora od Kona, Darije Kisić Tepavčević, Gorana Stevanovića….. To su divni i fantastični lekari i epidemiolozi”, rekao je Vučić odgovarajući na kritike koje su lekari uputili na račun Kriznog štaba čiju su oni članovi.

On je rekao da neće da dozvoli da te kritike ostanu bez odgovora.

“Ni linoleum u liftu niste promenili, da ne govorim o gama nožu. Da ne pričam koliko su stručni neki od lica od Olivera Dulića pa dalje, koji su uništili Srbiju. Goran Stevanović nije izašao iz bolnice četiri meseca, ne izlazi iz skafandera. Njega ćete da kritikujete, zato što radi, zato što se bori. Uništili su nam političari i aplauz za lekare”, rekao je vučić.

“Ostavite ove lekare na miru”, rekao je Vučić.

Samo nekoliko sati posle tih izjava otvoreno pismo potpisalo je još nekoliko stoitna doktora. Tako je da je trenutno njihov broj 1206.

ucentar.rs

 

 

1 Comment

  1. МАРИЈА С. ДЕДОВИЋ
    23/07/2020 - 7:36 am

    Зашто се у овом допису не захтева и строго одвајање ковид центара од других одељења наших примарних, секундарних и терцијарних ЗУ, као и формирање специјалних тимова који би радили са ковид пацијентима и/или онима који су сумњиви на ковид, а са друге стране остали лекари и медицинско особље имали нормалан рад са пацијентима КОЈИ ИМАЈУ ХРОНИЧНА ОБОЉЕЊА. Овако се вирус преноси и кроз ЗУ. Ми, пацијенти, бисмо требали бити узети у обзир будући да су нам сви прегледи, сем оних који се тичу малигних обољења, отказани. Када ћемо ми моћи доћи да урадимо све потребне прегледе и анализе? Ја сам само за УЗ прегледе и остале пропратне налазе дала скоро 30.000 за месец и по дана. А шта да ради онај ко нема тај новац да издвоји? Ми не оболевамо само од ковида. Ко ће да санира све последице отказивања прегледа, неутврђивања благовремених дијагноза итд? ХОЋЕ ЛИ НЕКО МИСЛИТИ И НА ПАЦИЈЕНТЕ, пошто ми мислимо на све друге. ДОДАЈТЕ У АПЕЛУ И ОВУ МОЛБУ. ХВАЛА!

    Reply

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.