Bruka i sramota države! Seljaci bacaju paradajz zbog niske cene

Zbog cene od 10 dinara po kilogramu poljoprivrednici širom Srbije paradajz bacaju u kontejnere i uništavaju stabiljke u plastenicima. Očajni zbog neorganizovane prodaje oni objavljuju potresne video priloge u kome „svoj znoj i muku“ odvoze na đubrište i seku zasade na kojima je prvoklasna roba.

-Država kaže da je stanje ovako zbog korone. A kada se u vreme pandemije i vanrednog stanja ovde prodavao paradajz iz Albanije po cen iod 150-200 dinara tad nije bilo korone. Pa se prodavao paradajz po velikoj ceni  iz Makedonije, Sad kada je došao srpski, neprskan. visokog kvaliteta nema kome da se proda. Pitanje je kako će da se pokrene i sa čime sledeća sezona. Uništeni smo – u očaju govori jedan poljoprivrednik i okoline Leksovca koji je uništio sve  stabiljke prvoklasnog paradajza.

Nedavno slične scene videle su se i priliikom berbe višanja. Otkupna cena je bila 20 dinara što, po rečima voćara nije bilo dovoljno ni da se pokriju troškovi berbe. Masovno su sečeni voćnjaci, a višnja prosipana po njivama.

Godinama unazad srpski seljak uništava se od strane preprodavaca, neorganizovanim otkupom i nekontrolisanim uvozom voća i povrća  uglavnom iz Albanije i Makedonije.

Prošle godine prvoklasna šljiva otkupljivala se po ceni od svega deset dinara! Ove godine njena cena „čačanske rane“ je bila oko 40, a ilustracije radi u marketima u Berlinu u Nemačkoj  dana prodavala se po ceni od 2,5 evra!

Na društvenim mrežama građani listom prozivaju drđavu i Ministarstvo poljoprivrede zbog porađavajuće situacije, ali se i sve glasnije čuju kritike da su umesto što bacaju paradajz po kontejnerima i jarugama, selajci mogli da poklone osiromašenom narodu.

-Bar bi im se narod zahvalio- kaže se u jednom komentaru.

Pogledajte potresne video zapise.

 

 

Delite dragi prijatelji da vidi Srbija naša šta je sa seljakom

Posted by Plastenička Proizvodnja on Субота, 25. јул 2020.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.