Đokići iz okoline Topole odsečeni od sveta zbog puta

Radost obnovljenog doma posle prošlogodišnjeg adaptiranja stare kuće u organizaciji humnaitarne emisije RTS „S Tamarom u akciji“- porodici Đokić iz sela Donja Trešnjevica kod Topole, ovoga puta preselo je zbog puta -kojim se do njih ne može doći.

Miloslav sa najmlađim sinom

-Da mi se deca razbole, da se neko povredi hitna pomoć ne bi mogla da dođe iz Topole, niti mi možemo kolima da prođemo. Nema kome nisam pisao. Put je trenutno neprohodan. Jučerašnje kiše su ga uništile, a to se sve ponavlja na desetine puta poslednjih godinu dana-priča Miroslav Đokić.

Put u Donjoj Trešnjevici

Put koji vodi do njihove kuće kada padne kiša potpuno je neupotrebljiv. I leti se teško prolazi, ali ovde podno Rudnika, bujične kiše nose sve pred sobom. Ostanu kamen, rupe.. Jednostavno- put postane rupa do rupe, po njemu se formiraju prava mala jezerca!

Inače, akcija sređivanja kuće, kako se kaže na portalu RTS pokrenuta je „zbog izuzetne nemaštine u kojoj su živeli“. U pomoć su pritekli svi- komšije, prijatelji, deca iz škole… Oca Milosava Đokića (46)  žena je napustila pre nekoliko godina. Ostao je sam da brine o troje dece – Srđanu (15), Slađani (13) i Nenadu (6) u porodičnoj kući napravljenoj od blata koja nije imala vodu i kupatilo.

I taman su vredni Đokić krenuli da se bore kroz život, da se zaimaju kako to narod kaže- javio se novi problem. Put kojim se ne može proći!

-Kažem tu ne treba mnogo. Radi se o par stotina metara. Da se izravna mašinama, naspe kamenom, urade kanali, nije to neki izdatak za opštinu.. U Donjoj Trešnjevivici ima puno dece, selo je živo. Sada je sezona spremanja drva, poginuće neko-kaže Miroslav. Pokušavao je bezbroj puta da dobije Krizni štab za vanredne situacije u opštini Topola, slap fotografije, najavio i krivičnu prijavu.. I ništa. Sa druge strane- jednostavno su ostali gluvi na ovaj problem.

Potok pored kuće porodice Đokić

A pored seoskog puta, kojim prolazi celo selo, postoji još jedan problem. Potok koji se protiče kroz zaseok gde se nalazi kuća porodice Đokić izliva i u nekoliko navrata im je poplavio domaćinstvo ostavljajući pustoš iza sebe.

-Poslednji put sve je sređivano pre 20 godina. I put i potok. Sada je zaraslo, cevi su zapušile, trebalo bi da se postave nove sa većim promerima. Dolazio je neko iz opštine, gledao i na tome je ostalo. Put je oštećen pre dva meseca. Sada ga je nevreme dokusurilo. Mi ne možemo da izađemo iz kuće- priča Miloslav i naglašava da mu komšije pomažu, da sa decom sam ide nosi džakove peska, popravlja rupe kada mu vreme to dozvoli.

-Mučim se, idem u nadnicu, obrađujem zemlju da decu ishranim i izvedem na put. I onda dođeš u situaciju da ti se ne daj Bože dete razboli i da ne možeš da ga odvedeš kod lekara. Debelo bi trebalo da se razmisle u opštini Topola gde se sada svađaju oko fotelje i ko će da bude na vlasti. Zaboravili su na narod i njegove probleme- kaže Miloslav..

 

 

 

ucentar.rs foto: privatna arhiva


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.