Marinkovići imaju najlepše dvorište u Saranovu kod Rače

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prelepe muškatle u 15 boja, japanske ruže, belagoni, ledena srca, kadifa, petunija, gladiole, gerber, ruže, hrizanteme… samo su neke od vrsta cveća koje se mogu naći kod Vlade i Jele Marinković u selu Saranovu kod Rače, piše kurir.rs

Vlada Marinković iz Saranova kod Rače
Prelepo dvorište u Saranovu

-Gde god sam video neku lepu biljku ja sam ukrao pelcer ili seme. Valja se tako veruje naš narod da se biljka ne bi osušila- počinje priču Vlada o svom prelepom dvorištu u kome dominira stabiljka limuna, prepuna plodova. Poklonio mu ga je stric pre 10 godina. I uvek je rađao- osim jedne godine.

-Zanimljivo je da kada je stric umro par godina kasnije, tog proleća ni jedan jedini list nije imao na stablu. Sledeće godine počeo je ponovo da rađa i tako svake godine. Beremo ga i u zimu- kaže Vlada. Limun preko zime čuvaju u hodniku, na mestu pored prozora odakle odasvud dopire svetlost.

-Na proleće ga prihranim kokošijim đubretom  i nikada ga ne oberemo skroz. Uvek ostavimo po neki plod do sledećeg roda- otkriva svoju malu tajnu uzgajanja Vlada.

Limun u dvorištu Marinkovića

On je bivši 32-godišnji radnik „Livnice“ u Topoli. Živi sa majkom na selu, uzgaja paradjz u plasteniku. Cveće proizvodi sam za sebe. Majka Jela ima 69 godina, ali obavlja sve poslove, muze krave, rade u bašti, okopava cveće.. „Žena zmaj“, kaže Vlada. Ne žali se na život na selu.

„Ja sam do skora radio i potpomagao sa platom. Ali da se ne lažemo na selu niko nije umro od gladi. Pordajemo povrće, mleko, jaja.. utovi se neko jagnje, prase.. Jedino što se dosta ulaže, pare se vrste u krug, ali za život ima“- priča iskreno Vlada Marinović, momak iz Saranova, koji je „batalio“ fabričku halu i rešio da se skući na pradedovskom imanju.

 

ucentar.rs


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar