Fejsbuk prevare (prvi deo)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
piše: prof Nenad Pešić, sudski veštak

Fejsbuk je opšteprisutan i prihvaćen. Jednostavna komunikacija, deljenje svih novosti i sijaset drugih opcija koji olakšavaju socijalni aspekt naše ličnosti. I naravno, čim je nešto mnogo korišćeno, uvek se nađu i prevaranti raznih vrsta koji se trude da na prevaru dođu do neke koristi. Ovaj članak je prvi u nizu kojim nameravam da razotkrijem razne varijante fejsbuk prevara. Naravno, otvoren sam za sve predloge ili pitanja u vezi sa bezbednošću na internetu.

Fejsbuk prevara doniranjem

Najviše fejsbuk prevara počinje prilično jednostavno. Stigne zahtev za prijateljstvo. Naravno, prevaranti prvo kreiraju nekoliko lažnih naloga koji se koriste u skladu sa žrtvom. Ako je ciljana žrtva muškarac, obavezno je nalog naslovljen na neku prezgodnu devojku (ne obavezno i pametnu). Naravno, za ženske osobe je obrnuta varijanta. Odmah po prihvatan

ovako počinje…

ju prijateljstva stiže poruka preko mesendžera koja počinje prilično naivno, nešto kao „Ćaooo“. Ako žrtva odgovori, eto lepe prilike, Ovaj članak je i nastao na osnovu mog ličnog iskustva. Naime, nedavno sam i sam bio cilj takve jedne prevare (narvno, neuspele). Odmah po prvom kontaktu počinje prilično naivna i kulturna komunikacija. U mom slučaju to je bila molba da se „podrže samohrane majke“.

Zvuči prilično humano. Zašto čovek ne bi tako nešto podržao? E, sad da vidimo kako ja to mogu da podržim samohrane majke.

 

Znači stigli smo do suštine. Njoj trebaju moji lični podaci. LIČNI PODACI SE NIKADA NE OSTAVLJAJU NEPOZNATIM OSOBAMA. Sticajem okolnosti, moje ime i telefon se nalaze i na ovom blogu i na mnogo drugih mesta pa mogu da nastavim igru.

Ovo je ključni korak u prevari. Većina ljudi uopšte sebi ne postavi pitanje kako će nekog podržati ako mu da svoj broj telefona. Znači, niko ne traži donaciju, peticiju ili slično. Samo traži broj telefona.

Ovo je već egzekucija. Ko ne bi poslao besplatnu poruku da podrži samohrane majke?

Vrlo kratkim istraživanjem sam pronašao da je ovaj kratki broj 2882 registrovan na neke „Gospodare karme“. Registrovala je firma iz Paname, na serverima u Bugarskoj. I, naravno, cena za Srbiju je 300 dinara. Onog trenutka kad se pošalje poruka koju je ova dama tražila da joj pošaljem, račun se uvećava za 300,00 dinara i ta stavka nikako ne može da se poništi, jer mobilni operater trenutno zadužuje račun a i korisnik je svesno slanjem poruke pristao da na transakciju.

Zaključak:

Nikako ne slati svoje lične informacije nepoznatim osobama

Nikako ne slati poruke na kratke brojeve (četvorocifarne) ukoliko niste sigurni u vrstu usluge (parking i slično).

 


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar