U voćnjaku porodice Jovanović iz Zagorice rodila „crvenjača“ stara preko 120 godina!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U voćnjaku porodice Jovanović u selu Zagorica kod Topole rodila je stara vrsta rakije ranke u narodu poznata kao- „crvenjača“. Kuriozitet je da je drvo sa koga su ubrani plodovi staro preko 120 godina

Čuveni proizvođač i znalac rakije: Dragan Jovanović

-Moj deda mi je pričao da se igrao pod tom šljivom i da ju je zasadio njegov otac. Nije mnogo rodila ove godine, imaće za kazan- priča nam Dragan Jovanović, čuveni proizvođač rakije u ovom kraju. Ni on sam ne zna da objasni činjenicu da ova stara voćka svake godine „rađa sama od sebe“, bez prskanja, niti kako je preživela „šarku“ bolest koja je uništila stare vrste šljive šezdesetih godina prošlog veka.

Ubrana jutros: „Crvenjača“ iz voćnjaka Jovanovića

-Drvo se nalazi u jaruzi praktično, verovatno je za to bolest zaobišla koja je „pobila“  gotovo svu šljivu u Zagorici tih godina. Od nje je uvek najbolja rakija. Ispečemo koji kazan za goste, da ima u kući. To su one šljive koje smo jeli sa hlebom kao deca- priča sa setom Jovanović, koji planira da od mladara napravi poseban voćnjak. Inače, crvena ranka je, kažu stručnjaci naša najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska autothona sorta šljive. U narodu je poznata i kao darosavka, ranovača, šumadinka, crvenjača. U zavisnosti od lokaliteta sazreva krajem jula do prve polovine avgusta. Srednje je bujnosti sa široko piramidalnom krunom. Zanimljivo je da je šljiva ranka  među najopevanijim voćem u srpskoj narodnoj muzici.

ucentar.rs


video: najopevanija voćka u srpskoj narodnoj muzici

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar