DVERI o proslavi „Oluje“: Fašizam koji je opasan po region!

„Više od dve decenije, tačnije 25 godina prošlo je od vojne operacije „Oluja“ – etničkog čišćenja srpskog naroda sa prostora Like, Banije, Korduna i severne Dalmacije. Uprkos činjenici da je područje Republike Srpske Krajine bilo pod zaštitom snaga UN-a , hrvatska vojska je uz podršku NATO saveznika, u periodu između 4. i 8. avgusta 1995. godine proterala više od 200 000 Srba sa vekovnih ognjišta, a stradalo je oko dve hiljade ljudi. Do danas niko od najodgovornijih za ovaj zločin nije izveden pred lice pravde. Podsetimo se samo činjenice da je lažni sud koji se zvao Haški tribunal pustio na slobodu sve hrvatske generale koji su operativno vodili ovo najveće proterivanje jednog naroda nakon Drugog svetskog rata.
I dok danas svaka srpska duša tuguje, gledajući slike i video snimke svojih sunarodnika kako beže od dobro poznatih dželata, članica EU – Hrvatska slavi. Obeležavanje akcije „Oluja“ uz koncert Tompsona i ustašku ikonografiju, sa jedne strane užasava, a sa druge upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region.

Srpski pokret Dveri kao državotvorna politička organizacija nikada neće zaboraviti stradanje našeg naroda u Krajini i u kontekstu tog pitanja, zalažemo se za sledeće: rešavanje pitanja nestalih i imovine naših građana, podršku sa državnog nivoa preostalim Srbima u Hrvatskoj, negovanje kulture sećanja na srpske žrtve i podrška udruženjima Krajišnika širom Srbije i sveta kao i pokušaj normalizacije odnosa sa zvaničnom Hrvatskom (u meri u kojoj je to moguće) i ekonomsku saradnju u obostranom interesu.

Ratna dešavanja su deo prošlosti, a na nama je da nikad ne zaboravimo istinu, ali i da nastojimo da sve probleme u budućnosti rešavamo mirnim putem jer je mir preduslov za ekonomsku stabilnost i budućnost novih generacija“- kaže se u saopštenju Dveri.


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.