Android prevare reklamama

Čuvene poruke “Vaš telefon je zaražen”, “Vaš Android ima 8 virusa”, “Baterija na vešem telefonu je na izmaku”… nisu ništa drugo nego još jedna u nizu prevara koje su se pojavile ukorak sa modernim tehnologijama.

Trenutno je Android ubedljivo najkorišćeniji operativni system na mobilnim uređajima. To što je dominantan na tržištu čini ga vrlo interesntnim i za brojne tehnološke prevarante. Vrlo poznate prevare širokog opsega (nemaju ciljanu žrtvu, nego se nude svim korisnicima) su recimo ove o kojima je reć u ovom tekstu. Malo koji obični korisnik mobilnog telefona neće biti u panici ako primeti ovakvu poruku. Postoje svi elementi koji mogu da vas dovedu u zabludu: poruka je dramatična, deluje dobronamerno, čak sadrži i model vašeg telefona.

Suština je da ovo nije nikakva sistemska poruka nego običan iskačući prozor iz internet pregledača. Verovatno je korisnik bio na nekoj internet stranici koja pokreće skriptu sa ovim upozorenjem. Po pravilu su to stranice koje se vrlo često posećuju: stranice koje nude nešto besplatno, pornografski sadržaji, onlajn kvizovi i slično. Uvek ovakve poruke imaju neko dugme na koje treba da se klikne, na kome piše “Očisti” ili, kao na našem primeru, samo OK. Pritiskon na ovo dugme se najčešće instalira pravi virus koji onda krade korisničke podatke, kao što su kontakti, nalozi, slike i slično. U ređem procentu slučajeva (ali i opasnijem) traži se od korisnika da ponovo unese svoj broj telefona, tobože zbog neke konfiguracije ili registracije. Davanje ovog podatka onda pokreće drugu skriptu na internet serverima, koji onda aktiviraju čuvene usluge sa dodatom vrednošću. To su one poruke koje stižu sa četvorocifrenih brojeva i koje se naplaćuju preko tarife. Korisnik će primate ove poruke iako nije na internetu. Dakle, jedan sekund nepažnje na internet može dovesti  do uvećanja računa za telefon od nekoliko hiljada dinara!

Kako ovo izbeći?

Ovakve preteće poruke jednostavno treba zatvoriti, zatvoriti internet stranicu koja je pokrenula skriptu i očistiti internet pregledač. To se radi klikom na tri vertikalno pređane tačkice u desnom gornjem uglu ekrana, zatim istorija i obriši podatke. I, naravno, ni u kom slučaju ne unositi sopstveni broj telefona. Operativni sistem u telefonu već zna koji je vaš broj telefona.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.