Advokat Mladenović o odluci suda: Sve je u rukama ministra Šarčevića-Univerzitet ima dva rektora!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

piše: Srđan Mladenović, advokat

 

Ova odluka Upravnog suda spada u red takozvanih procesnih odluka, odnosno presuda donetih u sporu ograničene jurisdikcije kada sud ispituje samo zakonitost pobijane odluke, to jest da li je u postupku poštovan zakon, da li su u obrazloženju odluke o razrešenju prof. dr Nebojše Arsenijevića navedeni valjani razlozi za takvu odluku i da li je u potpunosti ispoštovana procedura pri sprovođenju postupka. Sud se nije upuštao u ispitivanje da li je ili ne odluka trebalo tako da glasi, već je to, vraćajući predmet ministarstvu na ponovno odlučivanje, žargonski rečeno „prebacio u polje ministra Šarčevića“, koji sada ima rok od 15 dana da ponovo odluči o zahtevu pomoćnika ministra za inspekcijke poslove o smeni rektora. Da li će ministar ponovo isto odlučiti ili ne je njegovo diskreciono pravo, ali mu je zakonska obaveza da uzme u obzir upustva Upravnog suda.

Rektorat: Filipović ili Arsenijević ili obojica?

Na ključno pitanje da li je Arsenijević sada ponovo rektor činjenica je da Univerzitetu u Kragujevcu- u ovom trenutku preti opasnost da formalno-pravno imamo dva rektora, jer je poništeno rešenje o razrešenju dr Arsenijevića-čime se ukidaju i pravne posledice istog, a nije doneto rešenje o razrešenju dr Filipovića, jer je otpao pravni osnov za njegov izbor- uz uslov da je rešenje Upravnog suda dostavljeno Ministarstvu prosvete.

Imajući u vidu da je ovaj postupak specifičan po tome što je u prvom stepenu odlučivao najviši hijerarhijski organ – ministar, postupak je jednostepen i žalba kao pravni lek je isključena, pa je odlukom Upravnog suda poništen direktno prvostepeni akt kojim je prof. dr Nebojša Arsenijević razrešen, a da li će biti ponovo rektor ili ne zavisi od odluke ministra Šarčevića što ćemo saznati u narednim danima – on može ponovo razrešiti dr. Arsenijevića, ili odbiti zahtev za razreženje i tada bi morao da razreši sadašnjeg rektora. Potencijalno možemo očekivati još jedan upravni spor ako ministar odluči isto, a prof. Arsenijević pokrene novi postupak pred Upravnim sudom i odlaganje konačnog rešenja za bar još godinu dana.


 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar