Čovek koji je 10 hiljada hapšenja u Sablji proglasio za neustavna, po prvi put piše za naš portal!

Sablja. Za oko dva meseca bilo je pohapšeno oko 10 hiljada ljudi, po vanrednom postupku, primenom vanrednih mera koje ne postoje u redovnim vremenima. Znao sam da to nije baš normalno i da se svako ogrešenje o pravo obije o glavu onome ko čini takvu grešku. Al tako je uvek sa vlastima, kad nemaju kontrolu. A u vanrednom stanju niko ne može da kontroliše izvršnu vlast kada ona postane sve i svja. Pa ni Ustavni sud.

A već je pristigao predmet Ustavnom sudu sa zahtevom da se utvrdi da je vanredno stanje neustavno. Zahtev podneli neki advokati, bliski Koštuničinom DSS-u. Krupan predmet, jedan od najkrupnijih. Svi smo se pitali kome li će zapasti, ko ce biti sudija-izvestilac, koji treba da obradi predmet. Nisam očekivao da cu to biti baš ja, ali je takva bila odluka predsednika Ustavnog suda. Verovatno zato sto sam tada bio jos uvek mlad, nisam ni razmišljao koliko je to vruć predmet; i zašto bas meni kao najmlađem sudiji da bude poveren. Pored puno starijih i iskusnijih.

Osećao sam se nekako značajno, jer je trebalo puno pravnih detalja razobličiti i uobličiti i konačno zaštititi Ustav. A politike i pritisaka gde god da se okreneš.

S jedne strane, Koštuničini bi da Ustavni sud kaže da je vanredno stanje protivustavno. Jer, to bi se prevelo na rečnik političke gramatike tako da bi bilo ustavno ubiti Đinđica. A Đindjicevi politički naslednici bi da Ustavni sud kaže da je vanredno stanje bilo potpuno u skladu sa Ustavom. Imao sam osećaj da se nalazim izmedju dve vatre; kako god da Ustavni sud odluci, izgoreću. Bio sam svestan toga. Da sam se priklonio jednoj strani verovatno bih stekao sebi i odredjene privilegije. No, rešio sam da se drzim isključivo Ustava. Pa je na moj predlog i odluka Ustavnog suda bila takva da ne bude po volji ni jednoj strani. Proglašenje vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije usled ubistva predsednika Vlade jeste u skladu sa Ustavom. A propisivanje mera u vanrednom stanju kojima je hiljade ljudi uhapšeno bez odluke sudova nije u skladu sa Ustavom.

I tako se zamerih obema stranama, plativši visoku ličnu cenu zbog lojalnosti prema Ustavu i principima prava i pravde.

Bez obzira na sve sto mi se izdešavalo, ne kajem se. Ako ništa drugo, a ono bogatiji sam za značajno životno iskustvo.

(nastaviće se)..

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.