Uskoro aerodrom u Pranjanima

Na Galovića polju u Pranjanima u toku su  radovi na izgradnji Memorijalnog kompleksa i aerodroma. Čuveni aerodrom koji su jedinice Draže Mihajlovića sagradili 1944. godine uz pomoć meštana sela Pranjani uskoro će biti u funkciji. Sa tog aerodroma  u istorijskoj misiji „Halijard”, spaseno više je od 500 savezničkih pilota. Radove na izgradnji Memorijalnog kompleksa i travnate piste obišla je danas ministarka građevine, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajilović:
„Želimo da i ove godine ceo svet vidi jednu divnu i dobru i pravu sliku srpskog naroda,  a to je jednog požrtvovanog, otvorenog, hrabrog, pravednog, pravdoljubivog  naroda koji se uvek borio za slobodu. Ovo će biti Memerojalni kompleks urađen na najbolji mogući način. Ovde će biti travnata pista i ona će služiti za sletanje i poletanje malih aviona. To je način da imamo živi spomenik za sve što smo radili, ali i isto tako i da pokažemo kako možemo da radimo u budućnosti“, rekla je ministrka Mihajilović tokom obilaska radova.
Predsednik Fondacije misije Halijard  Džon Kapelo seća se kako je izgledalo mesto na kojem niče memorijlani kompleks na Galovića polju 2007.godine kada je prvi put došao u Pranjane. Kaže da su se stvari od tada na pomenutom polju dosta promenile:
„Ovo je za nas nešto više od memorijalnog kompleksa. To će biti jedan živi spomenik baš zbog toga što će postati aerodrom koji radi 76 godina nakon što su sletali ti avioni koji su spasili američke pilote. I sve to ne bi bilo moguće bez veoma bliske

Dejan Kovačević, predsednik opštine G. Milanovac

saradnje Kabineta predsednika Srbije i  ministarstva infrastrukture,građevine i saobraćaja. Radujem se tom događaju kada ćemo ponovo da proslavimo ono što je srpski narod uradio za amerikance u toku drugog svetskog rata“, dodao je Kapelo.

Ispred opštine Gornji Milanovac ministarku je dočekao predsednik opštine Dejan Kovačević koji se prilikom obiliska aktuelnih radova zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade RS  Zorani Miahajlović što je jeda ovakav projekat, na  realizaciji, baš ovde u srcu Šumadije :
„Posle završetka ovog projekta i sa svim ostalim projektima koje je pokrenula i lokalna samouprava zajedno sa Vladom Rebublike Srbije , Pranjani će postati jedno značajno turističko odredište u Srbiji“, rekao je Kovačević.
Današnjem obilasku radova na Galovića polju prisutvovao je i direktor JP za puteve Srbije Zoran Drobnjak kao i predstavnici grada Čačka.
ucentar.rs
B.M. foto: ISOGM

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.