Konobar, odštampaj nam piletinu, pljeskavicu i salatu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ako se ovako nastavi uskoro ćemo jesti hranu proizvedenu na 3D štampaču. Sve o tehnologiji koja svojim napretkom plaši -iz pera kolumniste portala ucentar.rs

 

piše: profesor Nenad Pešić

Da li je naslov ovog teksta: vic ili sadašnjost?

3D štampa odavno više nije novina. Poslednjih godina nas zatrpavaju raznoraznim informacijama o najnovijim dostignućima u ovoj oblasti. Počev od čuvenih Kineza (teško da neka tehnološka inovacija može da prođe bez njih) koji na ovaj način izgrađuju kuće i poslovne zgrade, pa sve do naših stručnjaka koji prave delove ljudskog tela. Planovi su i da prve naseobine na Marsu budu građene ovom tehnologijom.

Nekako smo te informacije uspeli da prihvatimo, ali hrana?!? Izgleda da su svetski naučnici rešili se umešaju i u nešto što pruža vrhunsko zadovoljstvo svim gurmanima na planeti (autor sebe neskromno svrstava u takve).

Šalu  na stranu, radi se o vrlo interesantnim projektima koji se paralelno razvijaju na nekoliko mesta u svetu. Kompanija „Novameat“ na čelu sa italijanskim inženjerom Đuzepeom Šontijem radi već izvesno vreme na izradi šnicli na bazi biljnog tkiva. Ovakve šnicle imaju i teksturu pravog mesa, jer se tokom štampanja vodi računa o vlaknima.

Startap kompanija „Nufood“ je otišla korak dalje u razvoju svojeg rešenja koje je predviđeno krajnjim korisnicima, odnosno domaćinstvima. Njihova ideja je 3D štampač u kuhinji svakog doma, gde bi mi birali pomoću aplikacije na mobilnom telefonu koju hranu želimo da odštampamo, koje boje i kojeg ukusa. Zvuči vrlo futuristički, ali je već na probi u par hiljada domova u Evropi.

Najinteresantniji pristup ima poznata američka kompanija „Kentaki fraj čiken“. KFC je šitom sveta poznat po svojoj hrskavoj pohovanoj piletini. Upravo oni su u saradnji sa ruskom firmom „3D bioprinting solušns“ daleko odmakli u razvoju proizvodne linije za štampanje piletine! Za ovu vrstu štampe se koriste žive pileće ćelije i žive biljne ćelije. Bukvalno se nanosi sloj biljnih ćelija, na koje se dodaju pileće ćelije i tako naizmenično. Ove biljne ćelije imaju ulogu podloge i hrane za pileće ćelije. Pileće ćelije se proizvode u posebnim pogonima, gde su kao izvor uzeti uzorci tkiva pileta, koje se dalje razvijaju i razmnožavaju na posebnim podlogama.

Ova tehnologija je za sada još uvek preskupa, ali radi se na njenom usavršavanju i optimizaciji tako da je samo pitanje vremena kada će biti jeftinija od klasične piletine. Brojni stručnjaci iz Rusije i SAD naglašavaju da bi ovakva piletina bila i zdravija od klasične jer u klasičnoj proizvodnji se koristi dosta antibiotika, hormona i raznoraznih aditiva.

Kakv će ta piletina da bude, sada je teško i pretpostaviti, ali iz Rusije najavljuju da će moći da se proba već do kraja godine. Ko zna, možda za par godina grickamo pileća krilca iz štampača….


Od danas svake srede na portalu ucentar.rs u svojoj redovnoj kolumni autor Nenad Pešić komentarisa’e najnovije vesti iz oblasti visoke (high tec) tehnologije.  Pešić je rođen 02. 03. 1969. godine

 u Kragujevcu. Diplomirao 1993. godine na Vojnotehničkoj akademiji smer Mornaričko-tehnički. Zaposlen u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu. Poseduje sledeće sertifikate: CompTIA A+; Microsoft Certified Professional; Microsoft Certified Systems Administrator; Oracle Programming and Devloping SQL Databases.

Sudski je veštak za informacione tehnologije


 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar