Na cenu ogreva u Kragujevcu „kukaju“ -i kupci i prodavci!

Pripreme za odmor ili sabiranja utisaka posle odmora samo su jedan, onaj lepši deo, uobičajenih aktivnosti prosečne srpske porodice tokom avgusta. Ono što remeti letnju letargiju su nastupajuće obaveze… nova školska godina, zimnica. Oni koji nemaju „luksuz“ centralnog grejanja u svojim domovima razmišljaju o nabavci ogreva. Tradicionalno, na prvom mestu su drva, ugalj, u novije vreme sve češće se kao alternativa pominje pelet. Svaka od ponuđenih opcija ima svoje prednosti ali i mane. Portal ucentar.rs istraživao je tržište ogrevnog drveta u Kragujevcu.

U naselju Aerodrom gde se godinama prodaje ogrevno drvo zatekli smo tek dvojicu prodavaca. Za razgovor nisu bili previše voljni, čak nepoverljivi… Zamolivši nas da ga ne fotografišemo Pera iz Šenja kaže da je“svake godine sve gore“.

– Potražnja je sve manja. Ljudi kupuju manje drva, greju po jednu, najviše dve prostorije- kaže Pera.

Cer i bukva su 42 do 45 evra, zavisno od količine. Bagremovina je 35 evra. U tu cenu uračunat je i prevoz. Pera u Kragujevcu svojim kamionom prevozi drva do korisnika u naseljima Bresnici, Stanovu, Petrovcu…najdalje do osam kilometara udaljenog Desimirovca. Za dalje tvrdi „nema računa“.

obrni okreni drva su najisplativija

-Cena ogrevnog drveta se ne menja godinama a za razliku sve drugo je poskupelo. Nafta skočila u nebo, struja, hrana, sve… Već nekoliko godina cena drva je ista. Pokrijem se ja, ali nije to kako je nekada bilo. Dok sipam u traktor, dok izvučem iz šume, dok odvezen kupcu… Samo na gorivu sam u problemu. Za težak rad na terenu da ne pričam. To nema cenu. Razumem ja tuđu muku ali razumite i vi mene. Jedan dan u šumi ko nije fizički spreman je čista robija. Zato mi drvari kažemo da drva nikad nisu skupa. E sad, što je narod osiromašio, što nigde nema ljudski plata, to nije do mene- kaže Pera. Na pitanje o čuvenom „šenjanskom metru za drva“ samo se nasmejao. Kaže „bilo je i to, ne kažem. Ipak, kod mene je metar drva metar drva“.

Kod drugog prodavca sve je isto…cena, uslovi, poštenje…

Na kragujevačkim stovarištima kažu da prava sezona još nije u punom jeku. Ima prodaje tu i tamo, ali ne kao ranijih godina. Očekuju da će krajem avgusta ili prvih prohladnih dana sve doći na svoje mesto. Cene su više nego kod samostalnih trgovaca. S druge strane, drva, ugalj i pelet dovoze se do kupca gde god se on nalazio. Kažu i da je njihov metar odnosno kubik zaista metar. Može da bude i po koji komad više. Na jednom od najvećih stovarišta u gradu telefonom su nam rekli da su podaci na njihov veb sajtu ažurni što ranijih godina nije uvek bio slučaj. Tamo smo zatekli sledeće informacije… Iscepana i umetrena bukva, cer ili hrast koštaju 6 800 dinara odnosno 57 evra. Razlika u odnosu na cenu kod samostalnih prodavaca nije zanemarljiva s tim što na cenu metra drva kod samostalaca treba dodati i najmanje 500 dinara za uslugu struganja i cepanja drva. Čak i ako se ovo uzme u obzir cena po metru je na stovarištu viša za oko 1000 dinara po metru.

U ponudi je i poslednjih godina sve popularniji pelet. Cene se kreću oko 23 000 dinara po toni i ima ga raznog kvaliteta od nekoliko proizvođača. Takođe sve popularniji ekološki briket od drveta Pin Key u paketima od 10 kilograma košta 250 dinara. Ponuda uglja se čini najbogatijom. U zavisnosti od kvaliteta i proizvođača kao i zemlje porekla lepeza je zaista široka. Od Lignita (Kolubara komad) po ceni od 8200 po toni do kamenog ruskog uglja (kocka) koji se prodaje po ceni od čak 22 000 dinara po toni. Doduše na sajtu stovarišta piše da je za ruski ugalj trenutno u toku akcija sniženja te se on prodaje po ceni od 20 000. Za ovu povlasticu savetujemo da se ipak raspitate lično kod prodavca.

Stanje na svim stovarištima je isto. Ponegde se pojavi kakva razlika u ceni ali se uglavnom radi o blagim nijansama.

Ono što je zajedničko i prodavcima na stovarištima i individualicima je savet da se ogrev nabavi na vreme jer cene diktira tržište. Kod individualaca je sasvim izvesno da će, kako sezona bude izmicala, cena ogrevnog drveta dostići 50 evra po metru. To zavisi i od toga kakva će biti nastupajuća zima.

U međuvremenu, ostaje nam da se vratimo letu i nadamo najboljem jer malo šta zavisi od potrošača.

 

ucentar.rs


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.