Pronađena srednjovekovna crkva na Ostrvici

Ostaci crkve na Ostrvici

Na obroncima Ostrvice prilikom arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovne crkve. U pitanju je jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom, približnih dimenzija 11,5 puta 6,5 metara, saopštio je Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Prema tim informacijama, započeto je čišćenje južnog zida i oltarskog prostora. U sloju šuta je pronađeno dosta fragmenata fresaka kojima je crkva bila živopisana. Oko nje je formirana nekropola koja svedoči o kontinuiranom sahranjivanju. Pokretni arheološki materijal se poklapa sa istorijskim podacima o korišćenju tvrđave i njenog podgrađa u XIV-XV veku.
„Ostrvica je bila jedno od prirodno najbolje zaštićenih utvrđenja. Verovatno je bila uključena u sistem odbrane severne srpske granice još od vremena Stefana Nemanje. Blizina komunikacija i rudarskog centra, i jaki bedemi grada, doprineli su razvoju civilnog naselja u njegovom podnožju. Rudnički kraj i Ostrvica zauzeti su od strane Turaka 1458. godine i njihova vojna posada je odmah smeštena u tvrđavu. Sudbina crkve koja je pratila život hrišćanskog stanovništva ovog kraja biće razrešena u nastavku istraživanja“- kažu u muzeju.
Istraživanja se obavljaju na imanju porodice Vujić. Finansirana su sredstvima Ministarstva kulture. Arheološku ekipu, koja već dvanaestu godinu istražuje na Rudniku, čine dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić.


ucentar.rs foto: Muzej rudničko-takovskog kraja naslovna foto: Katarina Jocić Ilinčić

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.