Bruka srpske crkve- hram deset godina čeka na osveštenje!

Šumadijsko selo Petropolje podno Gledićkih planina, administrativno pripada Gradu Kraljevu-već deset godina ima crkvu koja nije osveštana! Hram je svojim novcem podigao Dragiša Pantelić iz ovog sela

 

-Dragiša je sin četničkog narednika. Posle rata bili su velika sirotinja, proganjani i on je trbuhom za kruhom otišao u pečalbu Decenijama je bio u Nemačkoj. Tamo je vredno radio, posvetio se poslu i zarekao da će u svom selu podići prvu crkvu. Sve što je zaradio uložio je ovde- priča nam jedan od meštana.

Neosveštana crkva svetog arhangela Mihaila

Crkva svetog arhangela Mihaila završena je 2009.godine. Dragiša ju je podigao na svom imanju, brdu iznad Petropolja. I svojih osam hektara zemlje je zaveštao Eparhiji Žičkoj. Ima i blagsolov da podigne hram, kao i potpisane ugovore.

selo Petropolje ima puno mladih domaćina

Otuda više nego da čudi ponašanje crkve. Niti pisma niti odgovora na mnogobrojne zahteve da se hram osvešta i da ljudi iz sela Petropolja ne moraju u druga sela u tamošnje bogomolje. Posebno što u selu ima mnogo mladih koji su rešili da ostanu na dedovini i tu žive. Ovde podno Gledičkih planina u nestvarnoj prirodnoj lepoti u 120 kuća, više od tridesetoro mladih rešilo je da ostane na imanju predaka. Željko Teofilović ima svega 20 godina, ali je rešen da sa ocem Miroljubom održi porodično imanje. Obrađuju tridesetak hektara i imaju petnaestak krava, od kojih, kako kažu, ovde može da se živi. I Dragoslav Aleksić sa sinom Markom (25) ima tridesetak grla stoke, obrađuju isto toliko zemlje. I Rade Marković (30) održava dosta stabilno imanje sa preko dvadeset grla stoke, krava, bikova… Nešto stariji Života Aleksić ima 120 ovaca. Dosta je ovde mladih rešeno da ostane – Živadin Teofilović, Vojislav Vilotijević, Igor Jakovljević, Rajko Veselinović…

-Selo je počelo da oživljava poslednjih godina. Grade se putevi, regulisana je reka Gruža koja je plavila. Ne znamo šta je razlog da se crkva ne osvešta- u čudu nam pričaju meštani ovog sela.

ucentar.rs foto: ucentar.rs


Nema odgovora iz Žičke eparhije

Nj. P. episkop Justin

Na pitanje zašto u selu Petroplje nije osveštena crkva koja je sagrađena pre više od deset godina iz Eparhije žičke nije stigao odgovor. Mejl je poslat na adresu NJegovog Preosveštenstva episkopa žičkog Justina.

Inače, Eparhija žička je jedna od najvećih, najznačajnijih i najuticajnijih eparhija u Srbiji. Sedište eparhije i episkopa je u Kraljevu. Od ostalih većih gradova u sastav eparhije ulaze Čačak, Užice, Požega, Gornji Milanovac, Ljig Ivanjica, Arilje.

Teritorijalni obim je bio i veći do jeseni 2010. kada je obnovljeno kruševačko vladičanstvo-kada su arhijerejska namesništva Trsteničko i Župsko ušla u njegov sastav.

 


 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.