Žestoke prozivke sindikata u vojnoj fabrici!

Gostovanje Dragana Ilića, predsednika Samostalnog sindikata „Zastava Oružja“ na N1 i njegove optužbe „da na stranim tržištima ovu fabriku potiskuju moćni i bogati lobisti i da se guši sindikalno delovanje „, naišao je na žestok odgovor Industrijskog sindikata vojne fabrike. Prenosimo izlaganje obe strane.


 Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata na N1

IDE SE NA RUŠENJE SINDIKATA!

„Mi nemamo jasnog uvida koliko je učešće privatnih trgovaca u ugovorima sa fabrikama odbrambene industrije, to je na neki način i onemogućeno predstavnicima zaposlenih, čak i nama koji zastupamo društveni kapital u fabrikama, rekao je Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Kragujevac. „Takve informacije stoje dalje od nas, i nismo u mogućnosti da sagledamo koju su firme preko kojih se izvozi i na koje destinacije roba ide“, dodao je

U jeku najnovije polemike o izvozu oružja u Jermeniju, oglasila se i grupacija Odbrambene industrije Srbije koju čine fabrike za proizvodnju naoružanja sa većinskim državnim kapitalom. Kažu da su naviknuti da sa stranih tržišta potiskuju moćni i bogati lobisti, ali da je novina da ih sada u poslovanju sapliću i u Srbiji.

Ilić je rekao i da je i u nekim prethodnim godinama bilo i onemogućavanja plasmana oružja za ugovore koji su već bili potpisani.

Na pitanje ko sapliće oružare, Ilić je rekao da je teško odgovoriti na to pitanje. „Teško je reći iz ovog ugla ko je taj ko sapliće Odbrambenu industriju Srbije, to je jedna od najvitalnijih grana industrije koja je za kratko vreme zabeležila rast, danas su fabrike ključni stožer industrije Srbije”, rekao je.

On je rekao i da je veliki broj kompanija koje se bave prometom oružja, i da je registovano 233 kompanije koje mogu da se bave prometom naoružanja i vojne opreme.

Tržište raste, prepoznaje se interes da privatni trgovci preuzmu trgovinu oružjem, rekao je.

„Mi nemamo jasnog uvida koliko je učešće privatnih trgovaca u ugovorima sa fabrikama odbrambene industrije, to je na neki način i onemogućeno predstavnicima zaposlenih, čak i nama koji zastupamo društveni kapital u fabrikama. Takve informacije stoje dalje od nas, i nismo u mogućnosti da sagledamo koje su firme preko kojih se izvozi i na koje destinacije roba ide“, naveo je gost Dana uživo.

„Nama nije jasno definisano ko i gde izvozi robu u ovom trenutku, to je uvek bilo u nadležnosti vlade, državnih organa, BIA, i sigurno da oni vode računa da se ne naruši ugled Srbije kao jedne od značajnih proizvođača vojne opreme“, dodao je.

Upitan o izvozu oružja u Jermeniju, on je rekao da je teško prepoznati šta je tu nacionalni interes Srbije.

„Imali smo i ranije, čini mi se 2006, dogovoren izvoz za Jermeniju, pa je doslo do problema, u trenutku kad je jednoj od fabrika odbrambene industrije to bio jedini ugovor, to je bilo onemogućeno, država nije imala obzira da treba da ako se onemogući izvoz nadoknadi štetu koju fabrika ima“, kazao je.

Govoreći o problemima u fabrici Zastava oružje, on je rekao da se ona nalazi u vrlo nezavidnoj situaciji, i da iz godine u godinu beleži sve veće dugove.

„To stanje nije odrzivo. Zahtevaćemo da Ministarstvo odbrane preuzme odgovornost za sve to što nije preduzelo u smislu da se sanira ovo stanje“, kaže Ilić.

On je dodao da se čini da se tendenciozno radi na tome da frabika ima što veće gubitke.

„Imamo problem na nižim nivoima rukovođenja, gde se nadzorni odbor upliće direktno u politiku rukovođenja fabrikom i stvara se nestabilna i loša atmosfera koja utiče i na kvalitet proizvoda. Ide se i na rušenje sindikata, vrši se progon predstavnika samostalnog sindikata, na sve načine pokušava se da se marginalizuje samostalni sindikat, kako bi se što više radnici razjedinili, i u nekom trenutku krize otupila oštrica otpora koji treba da bude usmeren poboljšanju interesa zaposlenih“, ističe on.

Uslovi rada su vrlo teški za radnike, kaže Ilić, brojni su problemi i sve to stvara lošu klimu i kod zaposlenih.

„Proteklih godina je investirano u fabrku skoro 10 milona evra, i mi smo ukazivali predstavnicima Ministarstva odbrane da ne vidimo da te investicije podižu proizvodnju“, rekao je i dodao da razgovor „gluvonemih može značajno da u nekom trentuku uzrokuje krizu za koju ne znamo u kom pravcu može ići ako nam je onemogućeno da razgovaramo o problemima u preduzeću“.

 

izvor: N1


 

Industrijski sindikat vojne fabrike u Kragujevcu žestoko na optužbe:

„ILIĆ ZAPOSLIO SINA U VREME KORONE!“

Reprezentativni Industrijski sindikat fabrike “Zastava Oružje” žestoko je odgovorio na gostovanje predsednika Samostalnog sindikata ove fabrike Dragana Ilića i kako kažu nedobronamernog pokušaja napada  Junajted grupe na odbrambenu industrije Srbije.

-Dragan Ilić je na gostovanju na N1 po ko zna koji put izneo lažne i neutemeljene tvrdnje, uz konstantan izvor nedorečenosti i nedoslednosti, bez ijedne proverljive informacije koje bi podkrepile njegovo izlaganje i nije uspeo radnike “Zastava Oružje”, a ni širu javnost da ubedi u istinitost iznešenog”-kaže se u saopštenju i naglašava da je primetna “očigledna neprofesionalnost i nepripremljenost novinarke i voditeljke emisije N1 sa željom da napadne aktelnu vlast, nadzorni odbor i druge sindikate”.

Napad Dragana Ilića i Junajted grupe kažu sindikalci jeste posledica otpora “kriminalu i zloupotrebama službenog položaja koji u dužem vremenskom periodu Ilić sprovodi u svom sindikatu i celoj fabrici”.

-U tom kontekstu za razliku od paušalnih i neutemeljenih napada Dragana Ilića, Industrijski sindikat navodi i pita Junajted media group sledeće:

 • Ako je situacija tako alarmantna u preduzeću, kao što Dragan Ilić ističe, zašto je zloupotrebom službenog položaja kao član kriznog štaba „KOVID 19“ zaposlio svog sina u “Zastava Kovačnici”, ćerki firme “Zastava Oružje”, na radno mesto bez potrebnih kompetencija i znanja a za uzvrat je omogućio direktoru “Zastava Kovačnice” Đorđu Nestoroviću da zaposli ćerku sa zvanjem „inženjera arhitekture hortikulture“ u celinu RAZVOJ TEHNOLOGIJA FABRIKE ZASTAVA ORUŽJE, koja se bavi proizvodnjom oružja? Kada će i ostali radnici na ovakav ili bilo koji drugi način moći svoju decu da zaposle u “Zastavi Oružje”, a koji su u daleko nepovoljnijoj situaciji od predsednika sindikata Ilića i direktora Kovačnice Nestorovića u kontekstu „partijskog prijema“ radnika u “Zastavi oružje”?
 • Da li je tačna činjenica da je Dragan Ilić lično isterao Đorđa Nestorovića iz fabrike “Zastava Oružja” sa mesta direktora zbog zloupotreba? Da li je tada Ilić izjavio da Nestorović nikada više neće kročiti u “Zastava oružje”?
 • Koja su to lica IMENOM I PREZIMENOM koja su pod pritiskom Nadzornog odbora na čelu sa predsednikom, prešla u druge sindikate?
 • Koja su to stranački opredeljena lica uslovljena učlanjenjem u stranku zarad poboljšanja radnog mesta i svog statusa u fabrici?
 • Odakle Draganu Iliću stižu informacije o članovima drugih sindikata?
 • Koliku je štetu svojim delovanjem do 2012.godine kao predsednik Upravnog odbora i član izvršnih struktura “Zastave Oružja” naneo fabrici. Prema sopstvenom priznanju na Skupštini preduzeća gubitak je tada nastao od preko 12.000.000.000 RSD!?
 • Po kom osnovu je Dragan Ilić putovao u Las Vegas na sajam naoružanja o trošku fabrike uz naplatu deviznih dnevnica…
 • Koje to međunarodne standarde Dragan Ilić poziva u smislu procene zemljišta?
 • Koje to probleme radnici ne mogu da iskažu zbog delovanja nadzornog odbora?
 • Odakle Draganu Iliću informacija da se Skupština preduzeća sastaje mesečno!?
 • Koji su to štetni uslovi i nebezbedna oprema sa kojima se radnici susreću u procesu proizvodnje?”-samo su neka od pitanja za koje Industrijski sindikat kao reprezentativni traži odgovore od nadležnih i Junajted media group u čijem sklopu N1 posluje zbog “iznetih neistina”.

“Napominjemo da N1 nije tražila mišljenje drugih prozvanih strana na neistinito i neargumentovano iznošenje tvrdnji Dragana Ilića, nisu pozvani ni izvršni menadžment, nadzorni odbor, novoformirani sindikati, ni aktuelna vlast, što je još jedna potvrda o štetnom delovanju Junajted media group u čijem sklopu N1 posluje na fabrike odbrambene industrije  republike Srbije. Prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži”- kaže se u odgovoru sindikalca .

ucentar.rs


 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.